KAD JE VAŠ RED? Otkriven raspored lansiranja privatnih svemirskih brodova za 2018.

25.07.2017 - 16:29 | Vijesti >> Svijet
 

NASA je 20. jula objavila “posljednje javne podatke” sa testiranja letova “Boingovog” CST-100 Starlajner i Kru Dregon firme “SpejsX”. Od obje kompanije se zahtjeva da prvi let obave bez posade, a nakon toga sa astronautima.

Američka svemirska agencija NASA i kompanije “Boing” i “SpejsX” razvijaju komercijalne brodove i čekaju na testiranje leta – u nekim slučajevima taj datum je manje od godinu dana daleko.

Prema rasporedu, “SpejsX” je najavio da će testirati let bez posade u februaru 2018, a sa posadom u junu 2018. “Boing” će testirati let bez posade u junu 2018, a sa astronautima u avgustu 2018.

 

 

- Naš primarni fokus je na letjelici “Dregon 2” (Kru Dregon). Takođe, da ispratimo raspored i dovezemo posadu na stanicu, kako smo obećali NASA-i sredinom sljedeće godine. To će biti veoma uzbudljivo  - istakao je Mask.

I “Boing” smatra da će moći da isprati raspored.

- Mi smo sada u sred veoma agresivnog programa testiranja – rekao je Kris Ferguson, direktor posade “Starlajnera”.

Ferguson je ranije rekao da se raspored “Boinga” nije promjenio od juna.

- Imamo izazove, moramo se izboriti s njima – naveo je on.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia