Bila je šampionka u plivanju, u trudnoći joj je dijagnostifikovana autoimuna bolest, a evo kako se danas bori sa tim!

07.08.2017 - 20:50 | Nostalgicno >> Lifestalgija
 

Svjetska šampionka u plivanju iz 2009. godine Nađa Higl po rođenju djeteta našla se pred najvećim iskušenjem do sada: poslije duge pretrage dijagnostifikovana joj je autoimuna bolest ulcerozni kolitis.
Kako terapije nisu pomagale upala je u depresiju. Sve je eskaliralo u drugoj trudnoći, tačnije u šestom mjesecu, kada joj se pogoršala krvna slika jer je nivo gvožđa u krvi bio u drastičnom padu. U osmom mjesecu trudnoće je hospitalizovana zbog jakog bola, za koji je znala da ne potiče od bebe, ali doktorima su bile vezane ruke jer zbog stanja u kom se nalazila nije smjela da bude podvrgnuta agresivnoj terapiji.

nost-1

Nakon porođaja se osjećala bolje, ali kako je drastično počela da gubi na težini ponovo je posjetila doktora i tada joj je dijagnostifikovan kolitis.

- Teško sam podnijela činjenicu da ću do kraja života morati da pijem lijekove i da će postojati periodi kada ću morati da idem na biološke terapije i ležim u bolnici - ispričala je Nađa za "Gloriju" i obrazložila da su je pozitivan duh i optimizam spasili, kao i podrška najbližih koji su bili tu kada god bi zapala u depresiju.

nost-3

- Glavni motiv su mi svakako bila djeca. Kada mi je bilo najgore, mlađi sin je imao samo nedjelju dana, a stariji godinu. Razmišljala sam o tome kako me neće zapamtiti ako mi se nešto desi, a toliko sam željela da ih gledam kako odrastaju, kako postaju ljudi. To me je guralo i vodilo, dok mi je njihov zagrljaj bio najjači lijek - dodala je Higelova za isti list i posavjetovala sve da idu redovno na preglede preventivno kako bi bilo koju bolest otkrili u najranijoj fazi i imali više šansi za izlječenje.
Za kraj je dodala da još uvijek nije u fazi remisije, ali da ima sve razloge da se bori za svoj život.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!