DRŽAVLJANIN BIH RATOVAO U SIRIJI

Osuđeni ekstremist Adem Karamuja poslije mjesec dana bježanja od policije sproveden na izdržavanje kazne

24.08.2017 - 16:40 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Fena

Osuđen je na dvije godine zatvora zato što je početkom augusta 2013. sa sarajevskog aerodroma avionom otputovao za Istanbul, ilegalno prešao granicu Turske i Sirije u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do sredine februara 2014., nakon čega se vratio u BiH
 
Adem Karamuja, osuđenik za ratovanje u Siriji koji je uhapšen u četvrtak nakon više od mjesec dana provedenih u bjekstvu, sproveden je odmah po hapšenju na izdržavanje kazne, potvrđeno je iz Državnog suda, javio je BIRN - Justice Report.
 
Karamuja će kaznu izdržavati u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Zenici.
 
Njega su 23. augusta uhapsili na području Maglaja pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
 
Osuđen je na dvije godine zatvora zato što je početkom augusta 2013. sa sarajevskog aerodroma avionom otputovao za Istanbul, ilegalno prešao granicu Turske i Sirije u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do sredine februara 2014., nakon čega se vratio u BiH.
 
U izrečenu kaznu Karamuji je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 3. septembra do 28. novembra 2014. godine.
 
Nakon što se nije pojavio na izdržavanje kaznu, u julu ove godine raspisana je potjernica za njim.

Komentari

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!