OPTIČKA ILUZIJA: Koga vidite Ajnštajna ili Merilin Monro? Evo šta to znači (VIDEO)

25.08.2017 - 17:15 | Zanimljivosti

Ovaj test može otkriti probleme s vidom, a imate li vi taj problem ili ne, zavisi od toga kako vidite ovu optičku iluziju. Takođe, to pokazuje i način na koji mozak obrađuje informacije

Istraživači s Massachusetts Institute of Technology (MIT) deset su godina stvarali ovakve iluzije. Spojili su zamagljenu fotografiju Merilin Monro i izoštrenu fotografiju Alberta Ajnštajna.


 
Koga vi vidite na ovom videu?


Na maloj fotografiji u videu trebalo bi da vidite Merilin, ali kako se fotografija povećava njen lik trebalo bi da zamijeni lice jednog Alberta Ajnštajna. Ako vidite Monro, to ukazuje na probleme s vidom, tvrde istraživači.

U zavisnosti od toga koliko se možete fokusirati, vaše će oči uočiti detalje. Izbliza možete vidjeti sitnije detalje, poput Ajnštajnovih brkova i bora, ali kako se udaljenost povećava, slika postaje mutnija, a sposobnost da vidimo detalje se pogoršava. Više ne vidimo oblik usta, nosa i kose, već samo vidimo Merilin Monro.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia