STRUČNJACI OBJAŠNJAVAJU

OBJAŠNJENJE: Zašto se stvara jasna granica između ova dva okeana? (VIDEO)

26.08.2017 - 13:20 | Zanimljivosti
 

Kao na geografskoj karti - granica između Pacifika i Atlantskog okeana je u vidu jasne crte, a njihove vode kao da ne mogu da se izmiješaju! Ovaj atraktivni snimak načinjen je sa jednog turističkog broda negdje oko Rta Horn, najjužnijeg dijela Južne Amerike, gdje se ova dva okeana susreću.

Istina je: naravno da se miješaju. Samo taj proces traje „malo“ duže nego što bismo očekivali, objašnjavaju stručnjaci. Treba nekoliko dana da se izmiješa jedva nekoliko centimetara.

Jer i za ovako velike vodene površine važe isti mehanizmi miješanja kao i za druge tečnosti: difuzija dvije tečnosti i fizička agitacija.

Difuzija, odnosno širenje ili razlivanje kod tečnosti je izuzetno sporo. Tako da kod okeana dužina tog procesa najviše zavisi od fizičke agitacije, tj. fizičkih utjecaja na miješanje - talasa, struja, vjetrova i sličnih faktora.

Takođe, gustina okeana može utjecati na stvaranje ove vidljive „granice“, usljed razlike u salinitetima vode. Zatim, tu su i priliv slatke vode od topljenja glečera, velike rijeke koje unose i izvjesnu količinu gline u okean i mijenjaju mu gustinu i boju.

Ipak, poslije svega toga se izmiješaju.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA