ISTRAŽIVANJE

Mladi imaju više povjerenja u telefon nego u stručnu osobu?!

26.08.2017 - 19:06 | Tech
 

Većina roditelja sanja da će njihova djeca izrasti u nezavisne i čvrste ljude. Oni često ističu da je danas jedini način izazivanja reakcije kod tinejdžera pod stresom jednostavno isključivanje wi-fi u kući, a onda počinje “vatromet”.
 
Dok većina odraslih više voli ljudski savjet, čak i priznaje da je odnos s terapeutom jedan od najvažnijih u njihovom životu, mlađe generacije reaguju potpuno drugačije. Kompjuterska terapija kod njih daje daleko bolje rezultate.

Prema naučnicima s Tehnološkog univerziteta u Kvinslendu u Brizbejnu, aplikacije i različite vrste četovanja pomažu pacijentima da prođu kroz tehnike kao što su kognitivna terapija ponašanja, koja se pokazala kao pomoć u liječenju opštih mentalnih poremećaja.

Oni su otkrili neke aplikacije koje su pomogle, naročito mladim ljudima, da se bave svojim problemom putem pitanja i vježbi, kao i da pomognu sebi prekidom negativnih misli.

Povećana upotreba online tretmana takođe će omogućiti terapeutima da skupe više pacijenata putem objava ili elektronske pošte, što će se na kraju pokazati i ekonomičnjim. Ispitivanja su otkrila da su efekti kompjuterizovane terapije približno jednaki tradicionalnim metodama.

“Nismo našli nikakvu razliku u stopi uspješnosti ishoda tretmana kod pacijenata koji se samostalno liječe putem interneta i pacijenata koje je tretirao terapeut. Zbog toga taj zaključak ukazuje na to da terapeuti ne igraju glavnu ulogu u ishodu terapije”, rekli su istraživači.

Naučnik Robert King i njegove kolege otkrili su da su tehnike koje su koristili terapeuti bile efikasne, ali njihovi rezultati su ukazivali da je to samo zahvaljujući ljudskom osjećaju. Zapravo, rezultati su bili promjenljivi kod kompjuterske terapije vjerovatno samo zato što terapeuti mogu da uoče i da se prilagode pacijentima koji reaguju loše.

Međutim, istraživači su dodali: “Iako terapeuti mogu u nekim slučajevima da smanje ozbiljnost negativnih reakcija, to se ne dešava dovoljno često ili u dovoljnoj mjeri da bi moglo da se kaže da je ishod liječenja kod psihijatra daleko bolji od rezultata virtuelnog liječenja.”

Učesnici istraživanja ipak su insistirali da ljudima ne treba uskraćivati terapiju licem u lice.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!