ZAUSTAVITI MASAKR NAD MUSLIMANIMA: U posljednja tri dana ubijeno tri hiljade muslimana

28.08.2017 - 21:07 | Vijesti >> Svijet
 

Glasnogovornica Evropskog vijeća Rohingya dr. Anita Schug izjavila je danas u Ženevi da je na području Arakana u posljednja tri dana u napadima vojske Mjanmara ubijeno između dvije i tri hiljade muslimana.

Ujedinjenim narodima (UN) je upućen poziv kako bi se što prije zaustavili masakri nad muslimanima u Arakanu koje su pokrenule oružane snage pri vladi Mijanmara i budistički monasi.

UN je u februaru objavio Izvještaj u kojem navodi da su pronašli bebe i malu djecu zaklane noževima tokom "operacija čišćenja". Vlada Mijanmara je tada poručila da su navodi u izvještaju "preuveličani". 

U Mijanmaru većinu stanovništva čine budisti (56 miliona stanovnika), dok muslimani čine oko 5 posto stanovništva (oko 2.5 miliona). 

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. 

Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena, javlja Anadolija. 

Prema ustavnom uređenju, državne vlasti priznaju samo građane koji se uklapaju u definiciju “domaći”, dok se, s druge strane, ignorišu pripadnici ostalih jezičkih, etničkih i vjerskih manjinskih grupa. 

Prema nezvaničnim podacima, diktatorski režim u Mijanmaru do sada je ubio preko 30.000 muslimana, dok većina njih već dugo godina živi u teškim životnim uslovima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!