OBRATITE PAŽNJU

Koža vam se stalno 'peruta': PROVJERITE, MOŽDA VAM NEDOSTAJE VITAMIN F!?

29.08.2017 - 18:18 | Porodica i zdravlje
 

Važan je za metabolizam, sprečava taloženje holesterola u arterijama, jača imunološki sistem. Pomaže i u smanjivanju tjelesne mase tako što sagorjeva zasićene masnoće. Kod oboljelih od šećerne bolesti, ovaj vitamin smanjuje rizik od oštećenja kardiovaskularnog sistema i sprečava očne bolesti. Ublažava menstrualne bolove, a primjenjuje se i u terapiji steriliteta kod oba pola, naročito kod muškaraca.

Nedostatak vitamina F se ispoljava različito kod djece i odraslih. Najmlađi stalno osjećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinuzitis, česte kijavice, alergije na koži, ekceme ili probleme sa disajnim organima, čak i astmu.

Kod odraslih je prvi simptom veoma suha koža, najprije na stopalima, potom nogama i na kraju po cijelom telu. Razvijaju se ateroskleroza i arterioskleroza, tromboza, može doći do infarkta miokarda, pojave masne jetre, zatvora ili dijareje, smanjene otpornosti organizma na viruse i bakterije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!