MORAVA I MNOGE DRUGE

U Jugoslaviji se proizvodilo 145 brendova cigareta!

30.08.2017 - 17:44 | Zanimljivosti
 

Bivša Jugoslavija je tokom 1960-ih imala čak 15 fabrika duhana koje su proizvodile nevjerovatnih 145 brendova cigareta, pa ne čudi što se više pušilo domaće od stranog. 

Najprodavanija je bila Drava. Među najpoznatije, a navodno i najkvalitetnije duhanske proizvode spadali su oni izrađeni u Zagrebu, Sarajevu i Nišu.  Daleko najprodavanije su bile "Drava" cigarete, a među popularnijima bila je i "Morava".

Oni s možda malo više novca tada su sebi priuštili i strane cigarete. Od hrvatskih proizvođača među najpopularnije su spadale "Jadran" i "Opatija". Meka pakovanja su bila zamišljena kao ona namijenjena radnicima, ponajviše zbog svoje nešto jeftinije cijene, ali i pakovanja koje su lakše mogla da se gurnu u džep.  

Među jugoslovenskim brendovima tzv. radničkih cigareta dolazile su i među pušačima čuvene "Filter 57", koje su se razlikovale od drugih po jednoj originalnosti - bile su okrenute naopačke..

To nije bila slučajna greška koja se ponavljala, već praktičnost ponovno usmjerena ka radnicima koji su najčešće imali prljave ruke.  
Tako bi oni kod vađenja samo preokrenuli kutiju i izašla bi cigareta koju bi uhvatili za gornji dio, a čisti filter bi lako stavili u usta.  Nakon rata većina brendova i fabrika je propalo.

w873-1

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!