ITALIJA

Vjerovatno nikada niste čuli za ovo mjesto, a izabrano je za najljepše!

31.08.2017 - 15:20 | Arhitektura i dizajn >> Arhitektura

Italija je zemlja sa mnogo prirodnih bogatstava, predivnih predjela i mjesta, pa je ponekada teško odabrati najbolje

Ipak, za najljepšeg je izabran mali grad po imenu Venzon.
Venzon je pobijedio čak 19 drugih naselja u ovom natjecanju, gdje su glasovi potekli od glasača preko interneta kao i panela sudaca. Ako uzmemo u obzir da je Italiju nekoliko razornih potresa pogodilo prošle godine, nije ni čudo što su suci odabrali baš Venzon, kao najbolji primjer brzog oporavka.

16512904

Iako vjerojatno nikada niste ni čuli za ovo mjesto, koje se nalazi blizu granice sa Slovenijom, postoji nekoliko razloga zbog kojih ga trebate posjetiti. Pored interesantne arhitekture i sasvim drugačijeg stila života koji se tamo njeguje, ono vam može zaista mnogo toga ponuditi.

b1a8dd834da2c276ae75d98f05d6a2c6

Nakon što je proglašeno za spomenik 1965.godine zbog svoje jedinstvene te unikatne venecijansko-gotičke arhitekture i srednjovjekovnih zidina, historijski centar ovog mjesta je bio za malo pa u potpunosti uništen potresom 1976.godine. Ipak, to nije zaustavilo stanovnike ovoga mjesta koji su ga ujedinjenim snagama restaurirali te mu vratili  onaj prvotni šarm.

filename-img-6918-jpg

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!