Irački premijer Abadi proglasio pobjedu nad Islamskom državom u Tal Afaru

31.08.2017 - 16:30 | Vijesti >> Svijet
Autor: Fena
 

Irački premijer Haider al-Abadi u četvrtak je proglasio pobjedu nad militantima Islamske države u Tal Afaru i u kompletnoj pokrajini Nineveh.

Tal Afar postao je naredna meta rata pod američkim vodstvom protiv džihadističke grupe nakon ponovnog osvajanja Mosula, u kome je proglasila "kalifat" nad djelovima Iraka i Sirije u 2014. Mosul je prijestonica pokrajine Nineveh.

- Tal Afar je oslobođen. Želimo poručiti borcima Islamske države: gdjegod da ste, dolazimo po vas i nemate izbora osim da se predate ili poginete - navodi Abadi u izjavi za javnost.

Irčke snage čekaju da očiste od militanata mjesto al-'Ayadiya, 11 kilometara sjeverozapadno od Tal Afara, prije nego što proglase potpunu pobjedu u ofanzivi. Militanti islamske države povukli su se u to mjesto.

Divizije iračke vojske i savezne policije, podržane jedinicima šiitskih parvojski, u četvrtak su preotele al-’Ayadiyu, saopćili su vojni oficiri za Reuters, nakon nekoliko dana neočekivano žestokih borbi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA