Mogherini: Sjeverna Koreja se igra vatrom, ali je diplomatija jedini izlaz

05.09.2017 - 10:41 | Vijesti >> Svijet
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Put kojim je krenula Sjeverna Koreja je opasan, neodgovoran i nezakonit.

Oni se igraju vatrom čiji bi se plamen mogao brzo proširiti na cijeli region i svijet, izjavila je Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije tokom sudjelovanja na Bledskom strateškom forumu.

- Situacija u Sjevernoj Koreji je velika provokacija i prijetnja cijeloj međunarodnoj zajednici, niko nije isključen. Želimo da na Korejskom poluotoku nema nuklearnog oružja, jer je to interes svih Korejaca, na jugu i na sjeveru, ali cijelog svijeta. Pitanje je kako možemo smiriti situaciju i provesti denuklearizaciju ali nema lakog odgovora na to. Mi vjerujemo da treba djelovati odlučno i diplomatski - rekla je Mogherini, prenosi Fena. 

Prema njenim riječima, cilj je moguće postići samo mirnim sredstvima i to je pozicija EU, koja će istrajati na pritiscima i diplomatskim mjerama. Sjeverna Koreja je izazvala reakciju cijele međunarodne zajednice nedavnim testiranjem hidrogenske bombe.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA