NEDOSTATAK VITAMINA

Koža vam se stalno peruta? Ovo može biti uzročnik!

06.09.2017 - 15:24 | Porodica i zdravlje >> Zdrav život
 

Koža vam se stalno peruta, a ne znate koji je razlog tome.

Kada prevučete rukom preko nje osjećate hrapavost, što vas dodatno nervira. Ovakva pojava može biti posljedica hroničnog nedostatka vitamina F, a ne neka ozbiljnija tegoba. Važan je za metabolizam, sprečava taloženje holesterola u arterijama, jača imunološki sistem.

Pomaže i u smanjivanju tjelesne mase tako što sagorjeva zasićene masnoće. Kod oboljelih od šećerne bolesti, ovaj vitamin smanjuje rizik od oštećenja kardiovaskularnog sistema i spriječava očne bolesti. Ublažava menstrualne bolove, a primjenjuje se i u terapiji steriliteta kod oba pola, naročito kod muškaraca. Nedostatak vitamina F se ispoljava različito kod djece i odraslih. Najmlađi stalno osjećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinuzitis, česte kijavice, alergije na koži, ekceme ili probleme sa disajnim organima, čak i astmu. 

vine-vera-vitamin-f

Kod odraslih je prvi simptom veoma suha koža, najprije na stopalima, potom nogama i na kraju po cijelom tijelu. Pretjerano je i perutanje koje se vidi prilikom skidanja čarapa. Razvijaju se ateroskleroza i arterioskleroza, tromboza, može doći do infarkta miokarda, pojave masne jetre, zatvora ili dijareje, smanjene otpornosti organizma na viruse i bakterije.

Da biste zadovoljili dnevne potrebe za ovim vitaminom, u jelovnik uvrstite hladno cijeđeno suncokretovo ulje (dvije i po kašike), koje je izuzetno bogato ovim važnim sastojkom. Isti efekat možete postići konzumiranjem šest kašika sjemenki suncokreta.

Vitaminom F bogate su i druge sjemenke uljarica, susam, kikiriki, lan i mak. Najbolje se apsorbuje u kombinaciji sa vitaminom E.

sesame-seeds-1459654

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!