Obveznice Kantona Sarajevo na aukciji 26. septembra

08.09.2017 - 16:06 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Fena
 

Kanton Sarajevo je objavio javni poziv svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima da učestvuju na aukciji obveznica koja će biti održana 26. septembra, a bit će ponuđeno 13.075 obveznica javnom ponudom, nominalne vrijednosti 1.000,00 KM po obveznici, sa rokom dospijeća pet godina i polugodišnjom isplatom kamate.

Kao metod aukcije obveznica odabrana je anonimna aukcija, a ponude će biti utvrđene na dan aukcije na berzi (SASE).

U toku 2017. godine uspješno su okončane dvije aukcije obveznica, a prikupljenim sredstvima finansiraju se dijelovi kapitalnih projekata planiranih budžetom Kantona Sarajevo za 2017. 

Prvom emisijom, Kanton Sarajevo je emitovao 6.400 obveznica, ukupne nominalne vrijednosti 6.400.000 KM sa rokom dospijeća tri  godine i polugodišnjom isplatom kamate, što predstavlja sto posto planiranog obima emisije. Obveznice su prodate po prosječnoj kamatnoj stopi od 2,85 posto.

Drugom emisijom, Kanton Sarajevo je emitovao 4.356 obveznica, ukupne nominalne vrijednosti 4.356.000 KM sa rokom dospijeća tri godine i polugodišnjom isplatom kamate, što predstavlja 67 posto planiranog obima emisije. Obveznice su prodate po prosječnoj kamatnoj stopi od 2,85 posto.

Prema izmijenjenom kalendaru aukcija vrijednosnih papira Vlade Kantona Sarajevo za treći i četvrti kvartal 2017. objavljenom na web stranici Ministarstva finansija, trećom emisijom obveznica u 2017. godini, finansirat će se kapitalni projekti u vrijednosti od 13.075.000 KM, a koji su utvrđeni u budžetu KS za ovu godinu.

Ti projketi među ostalim odnose sa na: kupovinu stanova u vlasništvo za boračku populaciju, otkup zemljišta za proširenje Spomeničkog kompleksa Tunel spasa-I faza (Fond Memorijala), izgradnju i rješavanje imovinsko pravnih odnosa na primarnim gradskim saobraćajnicama, nabavku motornih vozila-Uprava policije, izgradnju sportske dvorane Bjelašnica-Trnovo, rekonstrukciju skakaonica na Malom polju na Igmanu, izgradnju porodičnog savjetovališta, sufinansiranje projekta natkrivanja tržnica i pijaca u KS, te nabavku mehanizacije i opreme za pražnjenje kontejnera.

U saopćenju za javnost iz Pres službe KS podsjećaju da Zakon o izvršenju budžeta propisuje prioritet u izmirenju obaveza po kreditima u odnosu na druga plaćanja iz budžeta (plaće, doprinosi, porezi i naknade zaposlenih, tekući i kapitalni izdaci, izdaci za nabavku stalnih sredstava i dr.), iz čega se može zaključiti da ne postoji rizik eventualnog neizmirenja obaveza otplate kamate i glavnice iz emisija obveznica Kantona Sarajevo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!