Katar-ska kriza: Saudijsku Arabiju je uznemirio emirov poziv

09.09.2017 - 19:19 | Vijesti >> Svijet
 

Saudijska Arabija kaže da je suspendovala dijalog sa Katarom, ubrzo nakon telefonskog razgovora između lidera Katara i prestolonaljsednika Saudijske Arabije.
Dvije strane su razgovarali o rješavanju krize o Kataru koji je odsječen od Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta i UAE.
Međutim, Saudijska Arabija je tada optužila Katar da iskrivljuje činjenice o tom pozivu i razgovori su okončani.
Četiri zemlje kažu da Katar podržava terorizam - što Doha poriče.
To je dovelo do sve četiri arapske zemlje prekidaju veze s Katarom 5. juna - Saudijska Arabija zatvorila svoju kopnenu granicu s Katarom, dok su sve četiri zemlje smanjiti zračne i morske veze sa zemljom.
Telefonski poziv u petak, koji je usledio nakon što je američki predsjednik Donald Trump razgovarao odvojeno sa obe strane, u početku se smatralo mogućim probojom u krizi.
Poziv je bio prvi formalni kontakt između Rijada i Dohe od početka krize.
Državni mediji na obje strane su objavili da je Katarski Emir šeik Tamim bin Hamad al-Thani i Saudijske princ Mohammed bin Salman razgovarali o potrebi za dijalog u cilju rješavanja krize.
Ko je rekao šta?
Saudijska pres agencija kaže da je Katar "izrazio želju da sjedi za stolom i raspravlja o zahtjevima četiri zemlje" i da više detalja će biti objavljeno nakon što Saudijska Arabija postigne dogovor sa Bahreinom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
U međuvremenu, Katar-ska novinska agencija je objavila da je saudijski prestolonasljednik predložio dodjeljivanje "dva izaslanika za rješavanje spornih pitanja na način koji ne utiče na suverenitet država."
Ubrzo nakon toga, Saudijska Arabija optužila je Katar da nije "ozbiljan" u vezi dijaloga, te da će komunikacije između dvije strane biti obustavljene.
Izgleda da je sve urađeno bez protokola - posmatrači kažu da je Saudijska Arabija uznemirena što državni mediji u Katru nisu jasno pokazali da je poziv pokrenut iz Dohe.

  • Katarska kriza: Ono što treba znati
  • Zašto je Katar u fokusu zahteva terorizma
  • Zašto Zapad treba biti zabrinut
  • UAE negira hakiranje novinske agencije Katar
  • Kataru prijete krizom hrane i letovima

Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i UAE, koji blokiraju Katar, predstavili listu uslova za ukidanje sankcija.
To uključuje zatvaranje vijesti iz Al Jazeera i smanjenje veza sa Iranom.
Grupa optužuje kanal koji je finansiran od Katara za podsticanje ekstremizma, a koju kanal poriče.
Diplomatski napori na čelu sa Kuvajtom, a podržani od strane zapadnih sila, do sada nisu uspjeli završiti spor.
U petak je g. Trump razgovarao sa obe strane i sa UAE, u pokušaju da pokrene pregovore.
"Predsednik je naglasio da je jedinstvo među arapskim partnerima Sjedinjenih Država od suštinskog značaja za promovisanje regionalne stabilnosti i borbu protiv prijetnje Irana", navodi se u saopštenju Bele kuće.
Dodala je da "sve zemlje moraju da prate obaveze ... da pobjede terorizam, prekinu finansiranje terorističkih grupa i borbu protiv ekstremne ideologije".

 

Novi.ba

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA