FIPA dovela investitora za rudnik i termoelektranu Kamengrad

14.09.2017 - 21:28 | Vijesti >> Aktuelno
 

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) Bosne i Hercegovine dovela je investitora za rudnik i termoelektranu (TE) Kamengrad (Sanski Most), saopćila je ta agencija.

Budući da postoji visok stepen saglasnosti između investitora i nosioca projekta o realizaciji investicije, dogovoreno ja da tehnička ekipa iz Kine posjeti Kamengrad u narednih deset dana kako bi s vlasnicima projekta dogovarali tehničke detalje u vezi s realizacijom projekta, nakon čega će uslijediti potpisivanje konačnog sporazuma o realizaciji investicije. Uz kapitalnu investiciju od 1.020.000.000 KM, pokretanje proizvodnje rudnika i proizvodnja električne energije TE Kamengrad će predstavljati jednu od najvećih investicija u BiH.

Naime, direktor FIPA-e Gordan Milinić primio je delegaciju firme Energy China Group na čelu s potpredsjednikom grupacije Yu Gangom, delegaciju kompanije China Energy Engineering koju su predstavljali predsjednik Dong Bin i zamjenik direktora Zuo Zhong, kao i predstavnike kompanije Lager Posušje na čelu s izvršnim direktorom Draganom Stipićem sa saradnicima, koji je vlasnik projekta Rudnik i TE Kamengrad.

Ovo je bio četvrti sastanak s kineskom delegacijom na kojem je razgovarano o navedenom projektu. Direktor Milinić je ostvario kontakt s navedenom kompanijom početkom ove godine u cilju realizacije investicije u projekat rudnika i termoelektrane Kamengrad jačine 2 X 215 MW.

Vlada Federacije BiH je na 59. sjednici u 2016. godni donijela odluku kojom izgradnju termoelektrane u Sanskom Mostu svrstava u strateški projekat u energetici u Bosni i Hercegovini.

Realizacija ovog strateškog projekta će doprinijeti u velikoj mjeri ekonomskom razvoju kako lokalne zajednice, kantona, tako i Bosne i Hercegovine te će imati veliki uticaj na zapošljavanje, saopćila je FIPA.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA