FENOMEN

MISTERIOZNO: Ova stijena svake godine 'SNESE KAMENO JAJE' (VIDEO)

19.09.2017 - 22:27 | Zanimljivosti
 

U ovom geološkom fenomenu iz stijene redovno izlazi jajoliko kamenje promjera od 20 do 40 cm
Klisura iz koje izlaze jaja zvuči kao neka mitološka legenda. No, ovaj geološki fenomen ne samo da je stvaran, već se redovno i ponavlja - samo što stijena ne rađa jaja, već kamenja jajolikog oblika.

Jedna od takvih misterioznih stijena nalazi se u udaljenom dijelu Kine - u jugozapadnoj Guizhou provinciji. Najbliže selo ima samo 20-ak kućanstava, no postali su poznati zbog tih neobičnih kamenih jaja, a do sada su prikupili 68 komada, piše IFL Science.


Naime, u nekakvom redovitom razmaku od 30-ak godina, stijena visoka oko 6 metara izbaci jajoliki kamen koji potom pada u njeno podnožje. 


Obična stijena i neobičan fenomen
To je kamenje od 20 do 40 cm u promjeru, a prema lokalcima, u blizini se nalazi još nekoliko manjih "kamenih jaja".


Stijena je građena od uobičajenog tipa vapnenačke stijene koja je nastala prije oko 500 milijuna godina u razdoblju kambrija. Jaja su pak izgrađena od težih ostataka sedimenta, objašnjavaju stručnjaci. Zbog toga se, uslijed erozije, naličje stijene sklanja brže tijekom razdoblja produljenih kiša ili iznenadnih klizišta. 


Sam okrugli oblik "jaja" vjerojatno dolazi od tekuće vode, iako znanstvenicima nije jasno zašto ni kako ih je toliko mnogo "ugrađeno" u stijene. 
To se okruglo kamenje pojavljuje i u drugim dijelovima svijeta, primjerice u Coloradu, no nigdje nije baš u obliku jajeta kao u Kini. 

Pogledajte video:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA