MIJENJAJU BOJE

Ovo su zagonetna jezera, koja stručnjake ostavljaju bez objašnjenja!

20.09.2017 - 14:24 | Zanimljivosti
 

Od tirkizne do crne, jezera za koja se vjeruje da u njima stanuju duše, mijenjaju svoje boje, a stručnjaci ne mogu objasniti tu pojavu.

Prema legendi, duše vračara žive u smeđem jezeru visoko u indonezijskim planinama, zeleno je rezervirano za duše grešnika, a plavo predstavlja raj. 

Tri zagonetna jezera nalaze se u kraterima Kelimutua na otoku Floresu u Indoneziji. Smjestila su se na visini većoj od 1600 metara, a u okolici se nalazi i 14 aktivnih vulkana. 

61409845-kelimutu-jezero-krater


Ondje ni potresi nisu rijetkost.

Boje jezera neprestano se mijenjaju pa su tako u prošlosti bila crna, smeđa i plava da bi prije pedeset godina postala crvenkasta i boje bijele kave. Ponekad posmeđe i izgledaju poput divovske šolje tople čokolade.

61409843-kelimutu-jezero-krater

Jezera se nalaze u nacionalnom parku koji je popularno turističko odredište, kao i omiljena destinacija za treking zahvaljujući ljepotama biljnog i životinjskog svijeta. 
Vrh planine Kelimutu nalazi se na 1731 metara, a lokalno stanovništvo smatra da je sveta i odgovorna za plodnost čitavog kraja. 

61409842-kelimutu-jezero-krater

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA