KATALONSKI PREDSJEDNIK IZJAVLJUJE

PUIGDEMONT: Katalonija će proglasiti nezavisnost "u roku nekoliko dana"

04.10.2017 - 00:41 | Vijesti >> Svijet
 

Katalonski lider Carles Puigdemont večeras je izjavio kako će ova španska pokrajina, nakon referenduma, proglasiti nezavisnost "u roku od nekoliko dana".

 

Nakon što je španski kralj Felipe VI optužio organizatore referenduma da su slomili katalonsko društvo, Puigdemont je za BBC rekao da će doći do proglašenja nezavisnosti od Španije tokom ove ili početkom naredne sedmice. Kako znamo, 90% katalonaca je na referendumu od 1. oktobra glasalo za nezavisnost.

Odgovor na pitanje što će se desiti ako španska vlada, pod vodstvom premijera Mariana Rajoy-a, pokuša preuzeti kontrolu nad katalonskom vladom, nije bio konkretan, međutim Puigdemont je izjavio da bi to bila ogromna greška koja bi promijenila sve. 

36763411

 

Reakciju Evropske unije na postupke policije u katalonskim gradovima opisao je kao veoma razočaravajuću i nije se složio sa stavom Evropske komisije da su događaji u Kataloniji unutrašnje pitanje Španije.                                                  

Otkrio je da trenutno nema kontakata između Rajoyeve i katalonske vlade.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!