Zeybekci:O finansiranju autoputa Sarajevo-Beograd kad se odredi jedinstvena ruta

05.10.2017 - 15:18 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: FENA
 

Ministar ekonomije u Vladi Republike Turske Nihat Zeybekci u odgovoru na pismo ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska ponovio je da će Turska čekati da bosanskohercegovačka i srbijanska strana zajednički dostave cestovni projekt povezivanja Sarajeva i Beograda što je moguće prije, za koji Turska smatra da će znatno doprinijeti daljnjem poboljšanju trgovinskih i ekonomskih odnosa između ove zemlje, BiH i Srbije, kao i razvoju regiona.

Također, turski ministar je još jednom naglasio da turska strana i dalje stoji uz opredjeljenje za vitalizaciju navedenog projekta, za koji smatraju da će imati značajnu ulogu u jačanju veza između BiH i Srbije uz tursku podršku te da su odlučni realizirati ovaj projekt.

- U tom okviru, očekujemo da bh. i srbijanska strana zajednički podnesu prijedlog jedinstvenog pravca i zajednički projekt u vezi s tim pravcem, a koji bi zajednički konačno odredile bh. i srbijanska strana - piše u odgovoru Zeybekcija na Juskovo pismo od 30. juna.

Dodao je da za tursku stranu neće biti moguće da provede nikakve studije ili radove u vezi s finansiranjem niti će biti moguće predstaviti bilo kakva mišljenja bez konačnog određivanja jedinstvenog pravca.

Nakon toga, istakao je turski ministar, bit će pripremeljen konačni projekt zasnovan na tom jedinstvenom pravcu te putem potrebne studije izvodljivosti, a zatim će takav konačni projekt zvanično biti dostavljen turskoj strani.

S tim u vezi, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će tokom naredne sedmice o svemu što je navedeno u pismu turskog ministra upoznati resorna entitetska ministarstva i zajedno s njima pokušati dogovoriti naredne aktivnosti u vezi s projektom povezivanja Sarajeva i Beograda modernom putnom prometnicom, saopćeno je iz ovog ministarstva. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia