BANANE SU BOLJE OD LIJEKOVA: Riješit će vas ovih 5 problema

06.10.2017 - 14:21 | Porodica i zdravlje
 

Banane u sebi sadrže prirodna, rastvorljiva vlakna i tri vrsta prirodnih šećera, zbog čega će vas učiniti sitim i vratit će energiju. 

POMAŽU KOD NADIMANJA I ZATVORA

Sadrže pektin koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz organizma. Djeluju kao probiotik pa stimulišu rad crijeva. Navedeni faktori stimulišu probavu i smanjuju nadimanje, a vlakna banana djeluju kao prirodni laksativ u slučajevima zatvora.

POMAŽU KOD STRESA

Jedan od problema koji izaziva stres je proliv, zbog pada nivoa kalijuma u organizmu. Ravnotežu možete uspostaviti konzumiranjem banana koje sadrže visok nivo pomenutog minerala, pa dolazi do normalizacije rada srca, slanja dovoljnih količina kiseonika do mozga i regulišu optimalne količine vode u organizmu.

POBOLJŠAVAJU KRVNI PRITISAK

Bitno je da konzumirate banane, jer one sadrže prijeko potreban mineral. Stručnjaci predlažu konzumiranje jedne banane svakog jutra kako bi se smanjio rizik od povećanja krvnog pritiska i raznih srčanih oboljenja.

POMAŽU KOD SMANJENJA DEPRESIJE

Banane sadrže triptofan, protein, koji stimuliše oslobađanje serotonina i poznat je kao “hormon sreće”. Dovoljna je jedna banana da bi se nivo serotonina podigao i da se osjećate bolje, smirenije i srećnije.

POMAŽU KOD PMS-a

Istraživanja pokazuju da su vitamini B grupe i više nego dobri kada je u pitanju PMS, smanjuju bol u stomaku i grudima, utiču na promjene raspoloženja i smanjuju nakupljanje i zadržavanje vode u organizmu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!