ZGROZILA JAVNOST

Maja je svoju jajnu ćeliju oplodila PSEĆOM SPERMOM: Nakon toga se desilo nešto zbog čega je NAGRAĐENA!

11.10.2017 - 20:56 | Zanimljivosti >> Čudne priče

Slovenka Maja Smrekar odlučila je da oploditi svoje jajne ćelije psećom spermom.

Ona je to uradila zbog umjetničkog projekta "ARTE_mis" za koji je dobila nagradu "Zlatna Nica" na "Prix Ars Electronica" u Linzu.

Međutim, njen projekat je u manjoj mjeri umjetnički - više je genetske prirode.

U sklopu projekta umjetnica je dala da joj izvade jajne ćelije, nakon čega su joj u laboratoriji usadili ćelije psa.


Austrijski portal nachrichten.at objašnjava da do oplodnje ipak nije došlo jer je riječ o somatskoj ćeliji iz koje ne mogu nastati polne ćelije.

Tako je nastala hibridna ćelija iz koje bi, u teoriji, moglo nastati biće koje bi bilo mješanac čovjeka i psa.

Taj mješanac bi bio umjetničko djelo, kao i filozofsko-teoretski pogled na vrstu čije su šanse za preživljavanje "na planeti Zemlji bolje nego naše".

Na internet stranici AEC piše još: "U krajnjoj liniji i zbog toga što će se to izmešano biće bolje ponašati prema svojoj okolini od nas."


Maja Smrekar se već ranije bavila takvim tipom umjetnosti kad je u projektu "K-9 topologija" proizvela miris od svog serotonina povezanog sa psećim.

Ovakvi projekti su stvoreni da šokiraju. Bez obzira na etička pitanja, izvore finansiranja i slične stvari, postavlju se i pitanja: Da li životinjama šteti takvo "eksperimentisanje" i takav šokantan pristup radi "umetnosti"?

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!