KOMENTAR DANA/Vojni analitičar Nedžad Ahatović za Novi.ba: Srbija je od Rusije dobila MiG-ove iz 1984. godine!

12.10.2017 - 10:46 | Vijesti >> Region
Autor: Novi.ba

Ovih dana dosta se govori o ruskim migovima koji stižu u Srbiju. Međutim, i pored najava da će naše komšije dobiti najnoviju verziju višenamjenskog borbenog aviona MiG-29M2, zapravo su dobili polovne konstrukcije starije varijante MiG-29SM uz koju ide standardna elektronska oprema i naoružanje iz 1984. godine i nešto poboljšani mlazni turbofan motori, kazao je za Novi.ba vojni analitičar Nedžad Ahatović.

- O svim drugim segmentima opreme za poboljšanje borbenih karakteristika lovaca MiG-29 Srbija i Rusija tek trebaju da se dogovore, u tom kontekstu spominje se i cijena te usluge od 186 miliona eura. No, kod transfera osjetljive vojne tehnologije kao što su moderni ruski visoko-sofisticirani sistemi upravljanja vatrom i novo moderno naoružanje zrak-zrak i zrak-kopno ipak moraju da postoje konkretni potezi u diplomatskom smislu. Sa druge strane Srbija i dalje zadržava svoju vojnu neutralnost, što će možda biti predmetom pregovora između Srbije i Rusije oko transfera osjetljive vojne tehnologije za potrebe lovaca MiG-29 kao i druge opreme - zaključio je Ahatović.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!