Žuljević: Hitno zakonski riješiti pitanje sukoba interesa

12.10.2017 - 16:23 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, oglasio se povodom nedavnih istupa savjetnika u Vladi FBiH Zlatka Hurtića, a naročito posljednjih medijskih istupa premijera FBiH Fadila Novalića i federalnog ministra rudarstva, energije i industrije Nermina Džindića, te ih pozvao da, bar kad štite svoje „talove“, usklade zajedničko laganje, saopćeno je iz SDP-a. 

- Naime, nakon što je Federalno ministarstvo finansija 9. oktobra "počastilo" javnost informacijom da je tog dana objavljen Javni poziv za zaduženje od 20 miliona KM kroz trezorske zapise, sljedećeg dana se u javnosti ukazao Zlatko Hurtić, tzv. vanjski saradnik Vlade FBiH, koji nam je objasnio da je Vlada dug stavila pod kontrolu i da nema potrebe za novim zaduženjima - navodi Žuljević u saopćenju SDP-a i dodaje kako smo u proteklim danima u izjavama aktuelne vlasti "imali promociju suficita budžeta FBiH, što je kao laž trajalo taman dok Ured za reviziju svojim nalazom nije potvrdio kako se radi o još jednoj, u nizu, manipulacija aktuelne vlasti".

Žuljević se u saopćenju referira i na televizijski prilog FTV-a o javnim preduzećima UNIS-Group i PRETIS i ugovorima koje su ove javne firme, kako navodi, potpisivale sa privatnim Novalićevim preduzećima. Žuljević tvrdi kako premijer Novalić i ministar rudarstva, energije i industrije FBiH i Novalićev "poslovni partner" Nermin Džindić daju oprečne izjave o suradnji, kako navodi, njihove firme Termo Metal Resist s PRETIS-om.

- Nevjerovatno zvuči, ali je očigledno istina, da dvije ključne osobe u Federaciji svoje javne pozicije tako bahato, očigledno i nedvosmisleno stavljaju u službu privatnog interesa. Sve navedeno samo potvrđuje koliko nam je neophodno hitno zakonsko rješenje po pitanju sukoba interesa, a iskreno se nadam da će nadležne institucije raditi svoj posao, kada je u pitanju ovakva zloupotreba javnog položaja - navodi Žuljević u saopćenju za javnost SDP-a.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!