STRAŠNO

MAJKA BOLESNE DJEVOJČICE OČAJNA: 'Odjednom joj je počela OPADATI KOSA, nokti i trepavice' Sve to zato jer je VAKCINISANA!

12.10.2017 - 19:48 | Vijesti >> Region

Liječnica Alma Demirović od juna bije bitku s autoimunom bolešću svoje djevojčice te vjeruje kako je oboljenje rezultat cijepljenja koje je obavila dvije sedmice a prije prvih simptoma bolesti. Unatoč svemu i dalje smatra kako su prednosti cijepljenja veće od štete…

Početkom juna ove godine, Alma Demirović, doktorica medicine i specijalist patologije, primijetila je da je njezinoj djevojčici počela pojačano otpadati kosa. Sa kćeri je otišla dermatologu gdje joj je, priča, postavljena dijagnoza – alopecija areata. Djevojčici, koja je do prije dvije godine imala bujnu, neukrotivu kosu, danas otpadaju i trepavice i obrve, čak i neki nokti.
Alopecija, i to njen najteži oblik, pretvorio je njihov život u bitku koju su prije svega morali staviti pod kontrolu, pa potom tražiti odgovore.


Dvije sedmice nakon cijepljenja prvi simptomi


“Napravili smo jako široku obradu, puno vađenja krvi i neizvjesnosti jer ja tada nisam znala s kakvom se dijagnozom nosim. U razgovoru s ljudima saznali smo za jednog liječnika iz inozemstva koji je internist i sa suradnicima ima metodu kojom liječi cijeli niz autoimunih bolesti, pa smo mu se obratili”, priča za emisiju NOVA TV “Provjereno” i dodaje kako je jedna od pretraga bila ona na nuspojave cjepiva, premda doktor tada nije ni bio svjestan da je djevojčica cijepljena.


“Nisam ni ja to imala na umu jer mi to iskreno nije ni palo na pamet kao uzrok. Vidjela sam da je cijepljena dvije sedmice prije nego sam primijetila pojačano opadanje kose”, kaže Alma koja se zatim obratila svim relevantnim institucijama i liječnicima kako bi saznala što je njezino dijete dovelo do ovog stanja i je li autoimuna bolest djevojčice povezana s cjepivom na čijoj deklaraciji ovakvih nuspojava nije bilo.

Tragedije bez odgovornosti nadležnih


Slučaj je prijavljen i Hrvatskoj agenciji za lijekove koja daje odobrenja za uvoz cjepiva. Iz nje tvrde da su prijavu zaprimili i pokrenuli proceduru, no procjenu još nisu dovršili. Kažu i kako je ovo jedini slučaj koji su dosad imali s takvim posljedicama, a uvidom u svjetske podatke, redakciji “Provjerenog” javili su i kako u cijelom svijetu postoje još takva dva slučaja.
Unatoč cijeloj situaciji, Alma i dalje smatra da je korist od cijepljenja veća od štete, no ističe i da je glavni problem kod obveznog cijepljenja, koji je propisala država, taj što u slučaju pojave nuspojava ne postoje oni koji bi preuzeli odgovornost i pružili podršku.


“Svatko će na kraju postupiti onako po svom uvjerenju. Uvijek će biti onih koji neće cijepiti svoju djecu, a ako ukinemo zakonsku obvezu, većina će opet cijepiti jer znaju da je korist veća od štete. Ali, jednom kad se dogodi, onda se nađete pred zidom jer nemate odgovornu osobu koja bi vam pomogla da se nosite s posljedicom toga”, kaže Alma.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!