Novi uragan Ophelia juri prema Europi: Evo u koje dijelove stiže velika OLUJA

12.10.2017 - 21:15 | Vijesti >> Svijet

Tropska oluja prešla je uragan prošle noći, a američki Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi narednih dana mogao dodatno ojačati.

Novi uragan Ophelia ojačao je i ostaje prijetnja Sjedinjenim državama, ali ovaj vikend mogao bi stići i do Azora, a sljedećeg tjedna i na irske i britanske obale. 

Ovo je deseti uzastopni uragan koji se razvio na Atlantiku ove godine, a prema meteorologu Philu Klotzbachu, takvo što nije se dogodilo još do 1893. godine. 

Portugalske oluje

Na istočni dio portugalskog arhipelaga ovog bi se vikenda mogla sručiti velika količina kiše, a brzi vjetrovi mogli bi pogoditi Azorske otoke. 

Prema podacima o uraganima, samo je 15 njih prošlo na oko 200 nautičkih milja od Azora od 1851. godine. Svi su se dogodili u kolovozu ili rujnu, osim uragana Fran u listopadu 1973. i uragana Alex u siječnju prošle godine. 

Američki centar za uragane predviđa da će Ophelia do ponedjeljka prijeći u posttropsku ciklonu, ali s vjetrovima snage kao u uraganu, te da će se kretati prema sjeveroistoku, a zatim prema sjeveru do Iberskog poluotoka. 

Dosad su obale Portugala i Španjolske pogodile samo dvije tropske ciklone: prijelaz uragana u tropsku ciklonu u listopadu 1842. godine, te uragan Vince kao tropska depresija u listopadu 2005. godine.

Britanija i Irska

Nakon što prođe Iberski poluotok, očekuje se da će tropska ciklona skrenuti prema sjeveru i u ponedjeljak stići na britanske i irske obale. Na Emerald Isleu očekuje se eksplozija snažnih vjetrova, a početkom sljedećeg tjedna u zapadnom dijelu Irske bit će mnogo kiše. Britanski meteorolozi očekuju da će uzrokovati vremenske poremećaje, javlja Met Office. Najgore se očekuje na zapadu zemlje gdje će puhati vjetrovi brzine i do 150 kilometara na sat. 

Dolazak uragana Ophelia podudarit će se s 30-om godišnjicom velike oluje iz 1987. koja je pogodila jug Engleske. Oluja je tada odnijela 18 života i napravila štetu od milijardu funti.

Žuto upozorenje

Ipak, usprkos brzom napredovanju preko Atlantika, prognostičari misle kako će uragan dok dosegne britansku obalu oslabiti i postati posttropska oluja. Slabljenje uragana u posttropsku oluju očekuju zbog niskih temperatura mora, ali svejedno naglašavaju kako će je "držati na oku", piše Telegraph.

Met Office objavio je za dijelove zapadne Škotske, Walesa i zapadne Engleske žuto upozorenje za ponedjeljak. Ovo upozorenje znači da su moguće povremene smetnje i kašnjenja u prometu, te da postoji mala mogućnost nestanka struje, oštećenja zgrada i velikih valova. 

Jednako upozorenje objavio je Met Eireann za Irsku, uz naglasak na to da ostatci uragana Ophelia mogu imati veliki utjecaj na vremenske prilike u nekim dijelovima zemlje.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!