ISTRAŽIVANJE

Znate li do koje dobi ženama rastu grudi?

12.10.2017 - 22:34 | Porodica i zdravlje

Veličinu grudi određuju faktori poput genetike, težine, godina i trudnoće, a promjene u veličini i obliku grudi događaju se tijekom cijelog života, no u određenoj dobi grudi prestanu rasti. Znate li do koje godine ženama rastu grudi?

 

 Veličina grudi stalno se mijenja, a može varirati čak i do jedne veličine košarice grudnjaka. Na promjenu u veličini grudi, utječe različito vrijeme u ciklusu mjesečnice, piše Zadovoljna.hr.

Kod većina žena grudi se potpuno razviju 3 do 4 godine nakon prve menstruacije, a proces rasta grudi završi u prilično ranoj životnoj dobi.

'Ženske grudi rastu do kasnih tinejdžerskih ili ranih dvadesetih godina, no promjene u njihovoj veličini i obliku događaju se tijekom cijelog života i povezane su s promjenama u tkivu grudi. Na te promjene utječu promjene u hormonima, trudnoća, dojenje, debljanje ili mršavljenje, menopauza i slično', objašnjava ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti pa se možda neće moći potpuno vratiti na prijašnje stanje. Osim toga i dojenje može uzeti svoj 'danak' i promijeniti izgled vaših dojki. No, kako i na koji način opet ovisi o tkivu i gustoći dojki te promjenama u težini. Neke žene kao posljedicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima nakon dojenja grudi smanje.

Genetika, ipak igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utječu na razinu hormona koji potom utječu na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože. Genske karakteristike žene mogu povući s obje strane obitelji, a istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medical Genetics otkrilo je kako sedam genskih faktora znatno utječe na izgled jednog od najženstvenijih atributa

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!