HOROR

Jeziva ispovijest najmlađe nevjeste u Srbiji: UDALI SU ME NA SILU, MAJKA ME PRODALA, BILO MI JE 11, TUKAO ME, SILOVAO, PRODAVAO

13.10.2017 - 12:25 | Zanimljivosti >> Šokantno!

Imala sam 11 godina i prisilno sam udata za 10 godina starijeg mladića. U kući gdje su me udali, živela sam s tim čovjekom i njegovom porodicom. Bila sam primorana na prvi seksualni odnos sa suprugom, a nakon toga sam svakodnevno dobijala batine, riječi su mlade žene iz Srbije, koju je majka prodala i zapečatila joj sudbinu.

Bolna ispovijest jedne od štićenice NVO „Atina“ otkrila je sa kakvim se sve užasima i strahotama suočavaju djevojčice u Srbiji koje su žrtve zločina koji se kriju iza takozvanih dječijih brakova. Većina djevojčica koje zadesi ovako strašna sudbina ne doživi djetinjstvo u pravom smislu.
 
"Natjerana sam da radim na ulici kao prostitutka, iako nisam imala predstavu šta treba da radim. Radila sam sedam dana u nedelji, svake noći po 10 sati, a sav novac sam davala mužu. Nisam išla kod ljekara, nisam imala novac da kupim zaštitu. O bijegu sam samo maštala jer me je muž i preventivno tukao kako bih ga se plašila".

Ova djevojka je prodata kada je imala samo 11 godina. Majka ju je lično prodala i digla ruke od nje.


"Kada sam i uspjela da pobjegnem, potražila sam zaštitu kod majke i brata. Oni su samo obavestili tog čovjeka i ja sam ponovo vraćena na ulicu. Više puta su me preprodali i godinama sam radila kao prostitutka. Uspjela sam da pobjegnem kada su me poslali u kupovinu. Nakon dva dana, obratila sam se policiji", dodaje ova žena.

Ona je samo jedna od štićenica NVO „Atina“, koja je pronašla svjetlo na kraju tunela. Tokom boravka u privremenoj kući te organizacije, ova djevojka naučila je da čita i piše. Trenutno je sretno udata, ali i dalje se bori sa zdravstvenim problemima - imala je nekoliko operacija zbog ginekoloških tegoba koje su prerasle i u hronična oboljenja.
 
Prema podacima Unicefa, rani, ugovoreni brakovi u Srbiji u stalnom su porastu, pa je tako 2005. godine 46 odsto devojčica prije 18 godine bilo u braku, 2010. godine 54 posto, dok se 2014. blizu 60 posto djevojčica udalo prije 18 godine. Ono što je posebno alarmantno, jeste da su uglavnom djevojčice prodate i da nije samo riječ od prisilnoj udaji.

"Ne znam šta je ljubav, nikog nisam voljela"
 
Slučaj prodaje i izrabljivanja 11-godišnje djevojčice nije usamljen, i druge maloljetnice su prenijela svoja grozna iskustva. "Kada te ovako prisile na brak, nekad neka i zavoli svog muža, ali ja ne znam šta je ljubav. Prodali su me sa 15 godina i samo sam se mučila. Nisam nikog voljela", priznaje namučena djevojka.
 
Iako porodični zakon dozvoljava zaključenje brakova između starijih maloljetnika sa navršenih 16 godina samo uz odobrenje suda, u Srbiji se sklopi oko 2.000 dečjih brakova između mlađih mladenaca potpuno nevidljivih sistemu, prema podacima NVO “Atina”. Tako je u Republičkom zavodu za statistiku (RZS), u 2016. godini zabilježeno svega 15 “legalnih” brakova maloljetnika.

- U 2016. godini najviše ih je bilo u Čačku i Mladenovcu (po šest zaključenih brakova, a u ovim dvema opštinama je nevjesta bila maloljetna, a mladoženja punoletan), a u ostalim opštinama su u pitanju pojedinačni slučajevi. U 2016. godini u opštinama Babušnica, Bela Palanka i Bela Crkva zaključen je po jedan brak gde su oba supružnika bili maloletni - rekli su u RZS.
 
Međutim, sam brak često je maska za trgovinu bijelim robljem, pa i prostituciju.

- Žrtve su i djevojčice i devojke iz različitih, naročito ruralnih dijelova zemlje, koje imaju porodice koje bolje da nemaju zbog zloupotreba koje nad njima čine, prodaje tih djevojčica i njihove prisile na brak - kaže Jelena Hrnjak iz NVO “Atina”.

Djeca koja su žrtve dječjih brakova sa kojima Udruženje “Atina” dolazi u dodir su najčešće seksualno iskorištavana, ali i radno, djevojčice se primoravaju i na prošnju i to često možemo vidjeti na ulicama naših gradova.

Danas je Dan djevojčica!

- Kada pričate tim djevojčicama, reći će da su mislile da time čine dobro i uslugu svojoj porodici, jer prethodno nisu imala sredstva za život i školovanje. Dolazile su nam djevojčice koje nisu znale da razlikuju boje i sve dane u nedjelji, bile su potpuno obrazovno zapostavljene - ističe ona.
 
Fizičko i psihičko zdravlje im je urušeno do krajnjih granica, a ekonomski potpuno zavise od čovjeka za koga su se udale.

(Blic.rs)

PROČITAJTE JOŠ:

OSMOGODIŠNJA MLADA UMRLA TOKOM SVOJE PRVE BRAČNE NOĆI: Ostat ćete u šoku kada vidite razlog

 

Dan vjenčanja bi trebao da bude najsretniji dan u životu jedne osobe. 

No, šta se dešava kada jedna osoba nije dovoljno stara da se vjenča?  Šta kada ste prinuđeni da da udate za osobu koja je pet puta starija od vas? 

Kada saznate zbog čega je ova djevojčica umrla prve bračne noći ostat ćete u šoku. 

Naime, ovo se dogodilo u Jemenu gdje ne postoji starosna granica za vjenčanje. 

jemen1png

Prema tradiciji, djevojčice mlade kao ova trebala bi da uđu u ugovoreni brak sa starijim muškarcem.

Iako je ovo uznemirujuće, ovo je dosta česta pojava u Jemenu. 

U 2012. godini, više od četvrtine ženske populacije udalo se prije 15. godine.

Ova osmogodišnja djevojčica bila je prinuđena da se uda za muškarca pet puta starijeg od sebe i preminula je prve bračne noći. 

Razlog smrti je obilno unutrašnje krvarenje. 

Umrla je od posljedica zlostavljanja, dok je monstrum koji je platio brak prošao nekažnjen.

Ovo nije nelegalno, jer u pitanju tradicija. 

Zabilježen je još jedan slučaj kada je djevojčica od 12 godina, preminula tokom porođaja. Porađala se 3 dana i preminula je.

Brojni incidenti nisu prijavljeni, kao da životi ovih djevojčica nisu važni...

No, kao da ovo nije već dovoljno strašno, tradicija ponekad nema veze sa ovim ugovorenim brakovima...

Veliki broj ljudi i ostatk svijeta protestuje protiv ovog. 

Država je u teškoj situaciji i moguće je da tradicija nema veze sa ovim nemoralnim ugovorenim brakovima. 

Situacija u zemlji dovodi do toga da siromašni prodaju svoju decu za ove ugovorene brakove.

Za svako prodato dijete porodice dobijaju stotine dolara. 

Smrt ove djevojčice kao i brojni drugi ugovoreni brakovi ne smiju biti  ignorisani. 

 

 

 

 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!