Tuzlaci za Guinnessov rekord napravili najveći burek i porciju ćevapa

14.10.2017 - 14:24 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Agencija Kreativa marketing organizovala je danas u Tuzli manifestaciju "Tuzla gastro show“ čija je glavna atrakcija bila pravljenje najveće pite i porcije ćevapa na svijetu za Guinnessovu knjigu rekorda.

Jesu li u tome uspjeli, znat će otprilike za tri mjeseca, ali današnja priredba privukla je na Trgu slobode veliki broj građana. Sa zanimanjem, ali i željom da kušaju jela, pratili su nastanak pite teške 650 kg i porcije sa 1.500 ćevapa.

- Dimenzije bureka su 6x5 metara. U pripremi i pečenju bureka sudjelovalo je 14 ljudi. Dužina jufke je 1.500 metara i izazov je bio pripremiti sve ovo, kao i njegov sam prevoz za koji smo koristili specijalno vozilo - izjavio je novinarima Omer Isović iz Agencije Kreativa marketing.

Podsjetio je da je prije BiH u Sloveniji napravljen burek prečnika pet i po metara i kao takav ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda. 

Pokaže li se da je danas u Tuzli sve bilo prema propozicijama čuvene knjige rekorda, Tuzlaci će osjetno nadmašiti rekord Slovenaca, rečeno je Feni.

Organizatori kažu da je stvarni cilj manifestacije promocija domaćih proizvoda, te da se burek i ćevapi zaštite kao nacionalno jelo u BiH. 

Danas pripremljeni burek dijeljen je građanima, medicinskom osoblju, vatrogascima i policajcima, odnosno dežurnim službama koje se brinu za sigurnost građana.

U okviru ove manifestacije predstavljena je i nagrada "Zlatno zmajevo srce" za doprinos i rezultate ostvarene u određenim segmentima života, a to priznanje dodijeljeno je Edinu Džeki, Zvjezdanu Misimoviću, Enisu Bešlagiću te Vedadu Ibiševiću.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia