KORISTAN IZUM: Student izumio grudnjak za rano otkrivanje raka dojke (VIDEO)

25.10.2017 - 22:28 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti

Grudnjak radi na temelju 200 biosenzora koji detektiraju promjene temperature na dojkama, oblik i težinu što upućuje na rak dojke.

Meksički student izumio je grudnjak koji pomaže u ranom otkrivanju raka dojke. Nazvao ga je EVA, a inspiraciju za ovaj izuzetno koristan izum pronašao je u svojoj majci koja se borila s karcinomom, zbog čega su joj odstranjene dojke. 

Biosenzori prate provodljivost topline u dojkama te mogu registrirati veći protok krvi što upućuje na to da krvne žile u dojci “opskrbljuju” nešto što može biti tumor. “EVA je mreža biosenzora koji pokriva žensku dojku.

Uzima podatke o temperaturi, analizira ih i šalje informacije aplikaciji”, objašnjava 18-godišnji Julian Rios Canto i dodaje da je dovoljno nositi grudnjak sat vremena sedmično. Grudnjak je namijenjen prvenstveno ženama s genetskom predispozicijom raka dojke. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA