Trump proglasio vanredno stanje u javnom zdravstvu

27.10.2017 - 09:28 | Vijesti >> Svijet

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je krizu ovisnosti o opijatima "vanrednim stanjem u javnom zdravstvu" kako bi se vlasti mogle učinkovitije boriti protiv tog zla koje ubija više od stotinu Amerikanaca dnevno.

Odgovarajući na rastući problem koji pogađa ruralna područja, Trumpov proglas će preusmjeriti savezna sredstva prema borbi protiv zloupotrebe opijata,  navodi njegova administracija.

Ali to ne znači da će biti više sredstava za borbu protiv droge. Neki kritičari, uključujući demokratske, tvrde da je taj proglas bez značaja ukoliko ne budu oslobođene dodatne finansije.

"Ta epidemija je nacionalni zdravstveni prioritet", rekao je Trump u Bijeloj kući. "Nikada nije viđeno ono što se sada događa. Kao Amerikanci ne možemo dozvoliti da se to nastavi", zaključio je.

Procjenjuje se da je oko dva miliona Amerikanaca ovisno o opijatima, što je kategorija droge u koju su uključeni analgetici koji se dobivaju na recepte, kao i heroin, često pomiješan sa sintetskim tvarima.

Objava o izvanrednom stanju omogućuje državama pristup saveznim fondovima za pomoć predviđenu za prirodne katastrofe, poput uragana i tornada.

Ta objava će biti na snazi 90 dana i može se obnoviti. Mjera će omogućiti ministarstvu rada deblokiranje fondova za plaće osoba koje će se posvetiti ovisnicima i kako bi im pomogli prekinuti ovisnički krug i nezaposlenost, objašnjava se.

Posljednji predsjednički proglas o zdravstvenom vanrednom stanju je izdan 2009. kao odgovor na pandemiju gripe H1N1, prenosi Hina. 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia