Sastanak o uvođenju mobilnih širokopojasnih usluga i mreža četvrte generacije

31.10.2017 - 18:15 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko razgovarao je danas s direktorom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predragom Kovačem, direktorom BH Telecoma Mirsadom Zaimovićem, predsjednikom Uprave i direktorom HT Eroneta Vilimom Primorcem i generalnim direktorom Mtel-a Markom Lopičićem o neophodnim pripremama za uvođenje mobilnih širokopojasnih usluga i mreža četvrte generacije.

Na sastanku je dogovoreno da će RAK, u saradnji s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH te resornim ministarstvima, pokrenuti donošenje odluke o uvjetima za izdavanje 4G dozvole, a da bi se to realiziralo, potrebno je formirati radnu grupu koja će razmotriti sve aspekte dodjele dozvola i uvažiti činjenice o potrebi što brže afirmacije mreža nove generacije.

Zaključeno je da će Ministarstvo za Vijeće ministara pripremiti informaciju o tom sastanku te predložiti set zaključaka za usvajanje na Vijeću ministara.

RAK će, u saradnji s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, Ministarstvom saobraćaja i veza RS te Ministarstvom prometa i komunikacija FBiH, izraditi Nacrt odluke o izdavanju 4G dozvola licenciranim mobilnim operatorima u BiH, cijeni, načinu i postupku plaćanja dozvola, kao i namjeni uplaćenih sredstava, nakon čega će Nacrt odluke poslati Vijeću ministara na usvajanje.

Na sastanku je razgovarano i o provedbi Strategije prelaska sa analognog na digitalno emitiranje u BiH te o gašenju analogne zemaljske radiodifuzije kako bi se omogućila dodjela MUX C i MUX D za komercijalne potrebe shodno Strategiji, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, prenosi Fena.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia