Evo što se događa s učenicima tinejdžerima koji rano idu u školu, pokazalo jeistraživanje

30.11.2017 - 23:21 | Porodica i zdravlje
 

Učenici u dobi od 13 do 16 godina, kojima je nastava počinjala u deset ujutro umjesto u 8.30 h, lakše su i bolje učili, pokazalo je četverogodišnje istraživanje provedeno u jednoj engleskoj državnoj školi. 

Doznajte što to znači Učenicima je nastava pomaknuta te su umjesto u 08.30h na nastavu počeli dolaziti u 10 sati. Treću godinu istraživanja, početak nastave je pomaknut na 08.50h. Ta promjena u satnici početka nastave pokazala je kakav utjecaj vrijeme dolaska učenika na nastavu ima na njihovo zdravlje.

Osim boljih sposobnosti pamćenja i koncentracije na gradivo, učenici kojima je nastava počinjala kasnije, imali su i manji rizik od razbolijevanja, pokazali su rezultati. Osim toga, postoji i manji rizik od pretilosti, a pokazalo se i da je kasniji odlazak u školu bolji i za mentalno zdravlje učenika koji su dulje spavali. 

 "Najveći utjecaj rano ustajanje i odlazak u školu ima na zdravlje učenika. Sve počinje fizičkim problemima, a onda se nastavlja na mentalne probleme i na kraju, ali ne i najmanje važno, i rezultatima na nastavi,"  tvrdi dr. David Kelley sa Open University.

Pretilost i depresija povezana je s ranim buđenjem i ranim odlaskom na nastavu, nastavlja Kelley, i potrebno je napraviti promjene za buduće zdravlje učenika. 

"Postoji više istraživanja koja pokazuju slične rezultate na razini cijelog svijeta, tvrdi dr. Guy Meadows, suosnivač britanske Škole za spavanje, a koji nije sudjelovao u ovom istraživanju.  Istaknuo je da su britanski učenici šesti u svijetu po neispavanosti, a na prvom mjestu su američki. 

 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!