Praljkovoj porodici stiglo zgužvano pismo od Prlića i ostalih iz Haga: EVO ŠTA JE U NJEMU PISALO!

06.12.2017 - 19:48 | Vijesti >> Region
 

Slobodan Praljak, hrvatski general koji je izvršio samoubistvo prošle nedjelje u haškoj sudnici nakon što je proglašen ratnim zločincem, ne prestaje da privlači pažnju javnosti. Hrvati koji su sa Praljkom boravili u pritvoru u Hagu i koji su zajedno sa njim osuđeni na zatvorske kazne, poslali su pismo njegovoj porodici. U tom pismu oni izražavaju saučešće njegovim najmilijima i ističu da je Praljkov čin upozorenje međunarodnoj zajednici.

- Čin vašeg Slobodana, našeg suborca i komšije iz ćelije A210 već 14 godina, od historijskog je značenja kojeg nismo ni svjesni u ovome trenutku, čin upozorenja međunarodnoj zajednici i njenim tijelima koja na svojoj savjesti nose njegov život, - napisali su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Valentin Ćorić u pismu porodici pokojnog Slobodana Praljka, koji je zajedno sa njima pravosnažno osuđen na višegodišnje zatvorske kazne zbog ratnih zločina u Herceg-Bosni.

Pismo izgleda zgužvano, što znači da je prošlo mnogo ruku. Ali, s obzirom na to odakle je stiglo, to nije ni čudno, piše Večernji list.

- Pritvorska jedinica UN-a, Hag, 1. decembar 2017., - stoji u zaglavlju.

Naslovljeno je na porodicu Slobodana Praljka. Večernji list imao je uvid u to pismo, koje će biti odneseno u prostorije Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu i prepisano u knjigu žalosti koja je tamo otvorena za generala Praljka, prenosi cdm.

- U potpunom uvjerenju i promišljenoj odluci vrhunske hrabrosti, vaš i naš Slobodan, žrtvujući život za istinu, iskazao je na jedini preostali način protest protiv nanesene nepravde – proglašavanja pravno i činjenično udruženog zločinačkog poduhvata, čiji su članovi ne samo mi osuđeni nego i hiljade drugih učesnika i vojnika HV-a i HVO-a i zvaničnika Republike Hrvatske i institucija Herceg-Bosne, - piše na početku.

- Sud nije htio da prihvati njegove i naše jasne dokaze o borbi za slobodu jednog naroda, s hiljadu primjera podrške RH, HVO-a i Herceg-Bosne našoj Bosni i Hercegovini i pripadnicima muslimansko-bošnjačkog naroda, koji govore da je istina sasvim drugačija od one koju su konstruisala tijela ovog ad hok suda, - navodi se dalje u pismu.

Nakon toga slijedi citirani odlomak, a potom još dva paragrafa. Žrtve ratnih zločina koji su bili predmet optužnice i suđenja u pismu se ne spominju.

- Na organizovanoj misi u pritvoru molili smo za njegovu dušu i za sve nas da nas ne preplavi srditost, već uvjerenje u Božju pravdu. Pravdu koju je, kad već nije ovde na Zemlji, Slobodan dočekao u nekom mnogo boljem svijetu od ovoga.

Kaća, Nataša, Nikola, Tanja, Zorane i svi ostali članovi porodice, primite najdublje saučešće i dignite glavu, kako bi vam to i Slobodan rekao u ovome trenutku, - zaključuje se u pismu.

Prema posljednjim nezvaničnim informacijama, komemoracija za generala Praljka, koju Hrvatski generalski zbor planira da organizuje u dvorani Lisinski u Zagrebu, najvjerovatnije će se održati u ponedjeljak u 12 sati.

Provjere zatvorenika i noću

U Hagu nema novih zvaničnih informacija iz dvije istrage koje se vode nakon Praljkovog trovanja cijanidom u sudnici, piše Večernji list.

Jednu vodi holandsko javno tužilaštvo, a drugu sam Tribunal, koji istražuje bezbjednosne propuste. Nezvanično od upućenih izvora se saznaje da je u pritvorskoj jedinici UN-a u zatvoru u Sheveningenu značajno pojačan stepen bezbjednosti.

Uvedene su dodatne kontrole, pretresi, a prema jednom izvoru zatvorenici se noću bude svakih pola sata kako bi se provjerilo da su živi. Sve to očigledno i zbog straha, odnosno jedne od pretpostavki iz istrage, da je čitav prostor kontaminiran, ako se u jednom primjeru pokazalo da je u njega unesen smrtonosni otrov.

Otrov je mogao da unese i sam?

Takođe nezvanično, u istrazi se barata i pretpostavkom da je Praljak i sam unio otrov, bez pomoći ikoga spolja kad se posljednji put prije nekoliko godina vraćao sa privremene slobode u ćeliju u Sheveningenu.

Odnosno, da je cijanid u prahu potajno unio i čuvao svih tih godina.

Zvaničnih potvrda za takvu pretpostavku nema.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA