OVO NISMO OČEKIVALI

ZABRINJAVAJUĆA ČINJENICA: Pogledajte šta se nalazi u prašini u vašem domu!

07.12.2017 - 11:26 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti

Svi znamo da mikrobi žive svugdje oko nas, pa i u našim domovima. Američki naučnici su novim istraživanjem željeli vidjeti koliko oni variraju u prostoru. Rezultate pročitajte u nastavku:

Naučnici sa instituta Colorado analizirali su prašinu iz 1200 domaćinstava diljem SAD-a. Otkrili su da vrste bakterija i gljivica ovise prvenstveno o  lokaciji kućanstva, o tome tko u njoj živi i ima li kućnih ljubimaca. Uzorke su poslali dobrovoljci iz 1200 američkih domova. Prikupljali su ih sa vrata, ispod kreveta i oramara, mjesta koja se često zanemaruju pri čišćenju, a analiza je pokazala sljedeće:

-Utvrđeno je da u prosječnom domaćinstvu ima 2000 vrsta gljivica. Među njima su najpoznatije plijesni: apsergillus, penicillium, alternaria i fusarium.

-Ustanovljeno je i da u prosječnom domaćinstvu “stanuje” i 7000 vrsta bakterija. Neke od njih, poput stafilokoka i streptokoka, povezane su s ljudskom kožom. Neke, poput fekalnih bakterija, povezane su s izmetom.

Vrste bakterija ovise o tome tko ili što živi u kući

Naša su tijela su sigurno izvor mnogih bakterija koje završavaju u našim domovima”, kažu naučnici.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!