RADI U SVIM UVJETIMA

PUTINOV ‘STRIJELAC': Nećete vjerovati šta sve ovaj sat može!

07.12.2017 - 12:40 | Zanimljivosti

Ruska vojska opremljena je novim pametnim satom. Uređaj nazvan Strijelac može, kako kažu, normalno funkcionirati i nakon nuklearne eksplozije. Između ostalog, odlikuje se funkcijama za pozicioniranje i pozivom upomoć. Strijelac ili na ruskom Strelets je proizvod tvrtke Argus-Spektr i nosi se kao i svaki drugi obični sat.

Pametni sat održava stalnu vezu s komandnom bazom preko zaštićene digitalne veze koristeći tajne valove koje je praktički nemoguće presresti, jer su za tako nešto potrebne snažne elektronske smetnje, koje bi zbog jačine bile lako otkrivene.

Ako vam je potrebna hitna pomoć, Strijelac će poslati poziv bazi, koji će odmah obavijestiti nadležnog oficira. Ako vojnik prestane disati ili se ne pomakne 45 sekundi, Strijelac hitno šalje znak za uzbunu. Ista stvar događa se ako je vojnik otet, ako je iz bilo kojeg razloga napustio označen teritorij ili ako je jednostavno skinuo sat s ruke.

Nakon slanja alarmana, Strijelac postaje svojevrsni svjetionik koji navodi spasilačku ekipu prema lokaciji na kojoj se nalazi.

S druge strane, ovaj pametni sat može primiti koordinate određenog mjesta i precizno dovesti vojnika do te pozicije.

Radi na -50 i +50 C

U originalnoj verziji Strijelac je bio namijenjen osiguranju u udaljenim vojnim objektima, koji bi pomoću ovog sata mogli trenutno označiti uzbunu ako su ugroženi.

Strijelac testiran u ekstremnim vremenskim uvjetima, radio je besprijekorno na temperaturamam od -50 do +50 stupnjeva Celzijusa. Drugim riječima, bez problema će jednako dobro raditi na zaleđenom Artiku, kao i u iznimno vrućim dijelovima središnje Azije.

Jednako tako, sat su izložili i EMP-u (Electromagnetic frequency impulse), sličnim onom kakav proizvodi nuklearna eksplozija.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!