“Da sam bila ljepša" Kako podići samopouzdanje nakon prekida?

07.12.2017 - 14:21 | Praktična žena

Dame, ako ste bile prevarane, onda znate kako to može biti pogubno za vaše samopouzdanje. Raskid može da poljulja vaš ego, čineći da se osjećate bezvrijedno a to stanje može da traje više mjeseci, ako ne i godina.

Osjećaj krivice

Vi ste žrtva ljubavi, a najveća greška je to što dajete muškarcu koji vas je povrijedio ogromnu moć nad vama. Možete da tražite odgovore na pitanje zašto je to učinio, ali budite svjesni da ih možda nikada nećete dobiti. I zato što nemate pravi odgovor, sve što možete da uradite je to da krivite sebe. Ovo su neke od najčešćih rečenica koje žene izgovaraju– “Da sam mu davala više komplimenata,” “Da sam imala više razumijevanja.” “Da sam bila ljepša … mršavija… zabavnija.”

To znači da ne cijenite sebe i svoju ličnost. Mislite da niste dovoljno dobri. Okrenite drugi list, vjerujte u sebe i svoje vrijednosti. Razmišljajte u pravcu:“Ja sam odlična jer sam vjerna.” “Dobro izgledam, odlično nosim nekoliko kilograma viška.” “Svaka majka poželjela bi me za snajku.”

Cijenite sebe i drugi će vas cijeniti

Ne smijete sebi da dozvolite da vas osjećaj usamljenosti predugo prati. Ako ne možete da podignete glavu i da shvatite da to što je on uradio, nema nikakve veze sa vama, onda se možete naći u problemu. Čak i ako vas vaš supružnik ili partner nje seksualno prevario, ali vas je tretirao loše u vezi budite svjesni da vas takva osoba ne zaslužuje.

Čujete svoj glas koji kaže: “To nije u redu.” Vi zaista u dubini duše znate kada nešto nije u redu – pa ponavljajte ovu rečenicu više puta naglas. Ako vas neko prevari, ne vidi vašu vrijednost, i jednostavno nestane iz vašeg života, onda nije ni vrijedan vas.

Imate veliku priliku da da dobijte ono što želite, ali samo ako ostanete dosledni svojim rječima. Kako Miguel Ruiz kaže u svojoj knjizi, “Četiri sporazuma“:

“Besprekorno korišćenje riječi znači pravilnu upotrebu energije; to znači usmjeravanje vaše energije u pravcu istine i ljubavi prema sebi… ”

Izvor: Life Content

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!