EU traži da Jeruzalem bude glavni grad Izraela i Palestine

07.12.2017 - 15:19 | Vijesti >> Svijet
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini založila se u četvrtak za jačanje diplomatskih napora Unije s Rusijom, SAD-om, Jordanom i drugima kako bi se osiguralo da Jeruzalem bude i glavni grad Palestinaca, nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao taj grad kao glavni grad Izraela.
 
Europska unija, članica Bliskoistočnog kvarteta s SAD-om, UN-om i Rusijom, vjeruje da ima dužnost reći svoje mišljenje kao najveći donator humanitarne pomoći za Palestince i glavni trgovinski partner Izraela.
 
"Jedino rješenje su dvije države s Izraelom kao glavnim gradom obje"
 
"Europska unija ima jasnu i jedinstvenu poziciju. Vjerujemo da se jedino realistično rješenje sukoba između Izraela i Palestinaca temelji na dvije države i to s Jeruzalemom kao glavnim gradom obje", rekla je Mogherini na konferenciji za novinare.
 
Dodala je da će se u petak sastati s jordanskim ministrom vanjskih poslova, a da će sa šefovima diplomacija EU-a u ponedjeljak razgovarati o Jeruzalemu i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.
 
"Nastavit ćemo raditi s Bliskoistočnim kvartetom, moguće u proširenom formatu", rekla je Mogherini, navodeći Jordan, Egipat, Saudijsku Arabiju te Norvešku. "Uvjereni smo da je uloga Sjedinjenih Država ključna", naglasila je Mogherini.
 
"Svih 28 čelnika vlada je suglasno oko Jeruzalema"
 
Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad, unatoč upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku. 
 
Mogherini je također rekla da je svih 28 čelnika vlada EU-a ujedinjeno u stajalištu oko Jeruzalema te traže rješenje koje bi uključilo palestinsku državu na teritoriju koji je Izrael osvojio u ratu 1867. Međutim, neke političke razlike unutar bloka smanjile su Unijin utjecaj.
 
Prepreke za EU uključuju lepezu različitih stajališta koja idu od njemačke snažne potpore Izraelu do švedske odluke iz 2014. da službeno prizna državu Palestinu, prenosi Hina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA