ISTRAŽIVANJE

Zbog čega parovi tepaju jedni drugima

07.12.2017 - 22:27 | Porodica i zdravlje
Autor: Novi.ba

Kada ste zaljubljeni, ništa vas ne može učiniti sretnijim nego kad znate da su vaša osjećanja uzajamna. Istražili smo kako to laskavi romantični govor ljubavi može da nas vrati u rano djetinjstvo. Evo nekih termina koje zaljubljeni koriste; nije to samo zadivljujući "bejbi govor", već i aluzije na dječje slatkiše i slastice, rime, bebe i životinje:

  • beba, bebo, bejbi lice, bejbi kolač, bejbi djevojka, lutka, bejbi lutka
  • ljubimac, mačić, mače malo, med, slatkiš, dušo,
  • kolačić, medvjeđi zagrljaj, medo, zeko, puding, šećer, pahuljica, draga, slatka

Ovo su samo neke od riječi koje parovi koriste.

Zašto ih koristimo? Djelimično, jer biohemija parova replicira njihovo najranije iskustvo ljubavi tj. ljubavi njihovih roditelja. Zapravo, isti ključni neuroprenosioci su uključeni u oba scenarija:

 - Dopamin aktivira centre u mozgu za nagrađivanje, tako da zaljubljeni par želi da provodi što više vremena zajedno- kao što majka želi da bude s djetetom. Dopamin se oslobađa kada majka pokazuje želju za prisnošću s bebom i povezana je s pozitivnim osjećajima užitka, uzbuđenja; povećana energija; i pojačani fokus pozornosti.

 - Feniletilamin je amfetaminski hemijski korelat fizičke i psihološke povezanosti zaljublljenih. To je ljubavna hemikalija, i ona indukuje iste euforične osjećaje - koje majka (ili moguće otac) i dijete mogu imati u bliskom i privlačnom društvu.

 - Oksitocin, hormon emocionalnog vezivanja, dodatno doprinosi umirujućem, utješnom, ponekad blistavom osjećaju intimnog fizičkog kontakta koji je karakterističan za majčinu i romantičnu ljubav. U ranom životu, oslobađa se i tokom dojenja i dodira između roditelja i djeteta i grljenja. Kod ljubavnih partnera, se aktivira tokom orgazma. Pored toga, kada su majka i beba razdvojeni, svako od njih može da doživi moćnu želju da se ponovo ujedini - baš kao što ljubavnici mogu zamjeriti jedni drugima užasno čak i kada su razdvojeni samo na  kratko.

S obzirom na ove sličnosti, vrlo je jasno zbog čega ljubavni partneri zovu jedni druge „bebo“ i tepaju, baš kao što majka tepa djetetu. 

Zbog čega parovi laskaju? 

To se dešava spontano, a može biti i strategija  zaljubljenog; kojom on želi da ubijedi partnera da ga zavoli baš kao što i on voli. Rečenice poput: 

„Volim čuti tvoj glas!“
„Ne mogu prestati misliti o tebi.“
„Ti si uvijek u mom srcu.“
„Kad nismo zajedno, nedostaješ mi toliko da boli.“

- su impulsivne i neplanske i sa jednim razlogom- da osoba ispolji ono što drži u sebi. 

Takve izjave oslobađaju unutrašnji pritisak i osoba se dobro osjeća nakon što ih izgovori- ako pretpostavimo da su obostrani osjećaji- dobro ih je i čuti.  Može se s laskanjem i pretjerati. Ali ako je sentiment izražen prirodno i istinski (ma koliko to bio kliše), teško da može biti smatran lažnim. To će također uvjeriti vašeg voljenog da ono što on osjeća postoji i kod vas. 

Te riječi podrazumijevaju da se obavezujete na ljubav i dugoročnu posvećenost čak i kada neodrživi plamen romase utihne. 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!