Irački premijer Abadi objavio kraj rata protiv Islamske države

09.12.2017 - 13:31 | Vijesti >> Svijet

Irački premijer Haider al-Abadi u subotu je objavio kraj rata protiv radikalne grupe Islamska država, navodeći da su iračke snage preuzele punu kontrolu nad granicom sa Sirijom.

- Naše snage u potpunosti su preuzele kontrolu nad iračko-sirijskom granicom i stoga objavljujem kraj rata protiv Daesha (Islamske države) - izjavio je premijer na konferenciji koju je orghanizirao Savez novinara Iraka. 

Militanti Islamske države zauzeli su velike površine zemlje sjeverno od Bagdada u iznenadnoj ofanzivi koja je počela u 2014., osvojivši skoro trećinu iračke teritorije i ugrožavajući sam opstanak iračke države.

Kontraofanziva iračke vojske pokrenuta je uz podršku zračne kampanje koju je predvodila koalicija pod američkim vodstvom, osvajajući grad za gradom. 

- Naš neprijateelj želi da ubije našu civilizaciju, ali mi smo pobijedili zahvaljujući našem jedinstvu i našoj odlučnosti. Trijumfovali smo u kratkom roku - izjavio je Abadi, prenosi AFP.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia