RAZLIČITA NAMJENA: Znate li da parfem, toaletna ili kolonjska voda nisu isto?

21.12.2017 - 22:21 | Porodica i zdravlje
 

Osim što nazive duguju različitim razinama koncentracije ulja u alkoholu i vodi, parfem i kolonjska voda imaju i različitu namjenu.

Miris je univerzalan izraz za sve što miriše dobro, odnosno za sve što sadrži neku količinu mirišljavog ulja razrijeđenog u alkoholu i vodi. Međutim, u skladu s koncentracijom mirisnog ulja, naziva se različito.
Parfimirana voda
Miris traje manje od sata. Ovo je najrazrjeđenija vrsta mirisa, uglavnom sadrži od jedan do tri posto parfemskog ulja u alkoholu i vodi.

Kolonjska voda
Miris traje oko dva sata. To je najstariji izraz za parfem, korišten u Sjevernoj Americi za muške mirise. Obično ima od dva do četiri posto parfemskih ulja u alkoholu i vodi.
Toaletna voda
Miris traje oko tri sata. To je lagana mješavina u spreju, koja sadrži od pet do 15 posto mirisnog ulja rastvorenog u alkoholu.
Eau de parfum
Miris traje od pet do osam sati. Koristi se kao oznaka i za muške i za ženske mirise, a sadrži od 15 do 20 posto čistog parfemskog ulja.

Parfem
Miris traje do 24 sata. Naziv je dobio od latinskog izraza per fumum (kroz dim). Riječ je o najkoncentriranijem i najskupljem mirisu. Blago masniji, parfem sadrži od 20 do 30 posto mirisnog ulja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!