JESTE LI ZNALI?

Ne vozite automobil po kratkim relacijama ostat ćete bez njega: EVO ZAŠTO!

22.12.2017 - 18:23 | Sport >> Automoto

Često koristimo auto za kratke relacije, a to može itekako da uništi motor.

Naime, navika da automobil često koristite bespotrebno, za kratke destinacije, može itekako da ošteti vaš motor. Naime, motor koji tokom vožnje ne dostigne dovoljnu temperaturu može brzo da se pokvari, a kratka vožnja ostavlja motor nezagrijanim.

To za sobom vuče ozbiljne posljedice – vlaga ne stiže da ispari i miješa se sa uljem, stvaraju se naslage nečistoća na EGR ventilu i drugim dijelovima motora… Opasnosti su brojne.

Poslije nekog vremena stvara se skrama na poklopcu za dolivanje ulja. Izgleda bezazleno, ali to je već ozbiljan stadijum u kojem ulje ozbiljno počinje da gubi svoja mazivna svojstva i treba ga pod hitno zamijeniti.

Još jedna opasnost ovakve vožnje je i miješanje ulja i goriva. Nažalost, u tom slučaju ne dolazi do promjena na ulju koje se mogu vidjeti golim okom.

Ipak, i tu postoji mali trik, omirišite šipku za mjerenje ili još bolje, skinite malo ulja sa nje i protrljajte prstima pa pomirišite. Ukoliko ne osjetite miris goriva, sve je u redu.

Iz motora koji dostigne radnu temperaturu kondenzacija isparava pa je jasno da se automobilima koji se voze na kratkim relacijama to neće desiti, u njima se vremenom akumulira sve veća količina vode i goriva u karteru.

Motorno ulje ubrzano gubi svoja svojstva, nije u stanju da ispuni svoju funkciju pa na kraju i dolazi do oštećenja motora. Ovaj problem može biti još ozbiljniji.

Rješenje za ovaj problem je jednostavno – izbjegavajte koliko god je to moguće vožnje na kratkim distancama i skratite interval zamjene ulja.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!