BERLIN

Novogodišnja proslava u Berlinu imat će 'sigurnu zonu' za žene

29.12.2017 - 16:47 | Vijesti >> Svijet
Autor: Fena

Organizatori novogodišnjih proslava u Berlinu postavit će po prvi put u historiji "sigurnu zonu" za žene.

Ove nove sigurnosne mjere planirane su na prostoru uz Brandenburška vrata zbog zabrinutosti u eventualne seksualne napade, izvještava BBC.

Ogroman broj seksualnih napastvovanja i pljački čije mete su bile žene tokom proslava Nove godine u Kelnu prije dvije godina užasnule su Njemačku.

Stotine žena prijavile su policiji da su ih napastvovale grupe muškaraca arapskog i sjevernoafričkog porijekla.

Događaji u Kelnu su povećali tenzije u toj zemlji zbog ogromnog priliva izbjeglica i migranata. Oko 1,1 milion ljudi stiglo je u Njemačku 2015. godine, od kojih su neki, ali ne i svi, bježali od nasilja u Siriji i Iraku.

Očekuje se da će novogodišnjoj zabavi u Berlinu u nedjelju pod jakim mjerama sigurnosti prisustvovati stotine hiljada ljudi.

Na Brandenburškim vratima će biti zabranjeno nošenje velikih torbi i ruksaka, te alkoholna pića.

Žene koje budu napadnute ili se budu osjećale napastvovano, moći će dobiti pomoć u posebnoj "sigurnoj zoni", u kojoj će se nalaziti pripadnici njemačkog Crvenog krsta, u ulici Ebertstrasse.

Policija grada Berlina ženama je savjetovala da potraže pomoć ukoliko se budu osjećale ugroženo, te da nose male torbe bez predmeta od veće vrijednosti.

Komentari

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!