PROVJERITE broj mladeža NA desnoj ruci: Evo kako na taj način možete PREDVIDJETI RIZIK ZA RAK!

11.01.2018 - 19:26 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti
 

U većini slučajeva, normalan broj mladeža na našem tijelu ne pokazuje nikakvu opasnost po zdravlje. Međutim, više istraživanja potvrđuje da je velik broj madeža na tijelu (preko 100) znači da osoba ima veliku opasnost od razvoja raka, uglavnom raka kože. U nedavnoj prošlosti, bolje tehnike za procjenu rizika od raka otkriven. To uključuje određivanje broja mladeža na desnoj ruci predvidjeti rizik od razvoja raka kože (melanoma).

Što su mladeži?

Mladeži su malene obojene mrlje, uglavnom smeđe, pronađena na koži. Sastoje se od stanica poznatih kao melanocita, koji su odgovorni za proizvodnju pigmenta boje na koži. Mladeži su neravan ili ravna, gruba ili glatka, a neki imaju dlaku koja raste od njih.

Zašto desna ruka?

U studiji, mladeži su uzeti iz sedamnaest dijelova tijela kao što su noge, ruke, prsa, leđa, itd rezultati pokazali da su krakovi najbolji pokazatelji jer su bili samo dijelove s najvećim brojem madeža. Stručnjaci su otkrili da se broj madeža na desnoj ruci isticao da se najviše prediktivni od ukupnog broja mladeža u cijelom tijelu.

Osobe s više od sedam mladeža na desnoj ruci imale su devet puta veću mogućnost da na imaju više od pedeset mladeža na cijelom tijelu. Oni pojedinci s više od jedanaest mladeža su najvjerojatnije imali više od 100 mladeža. Studija je pokazala da je dio ispod desnog lakta je najviše prediktivan u desnoj ruci.

Oko 20% do 40% melanoma nastaje iz već postojećih mladeža. To znači da je bitno prepoznati što je normalno i što je izvanredno na vašoj koži. Preporučljivo je da obavijestite svog liječnika u slučaju da otkrijete bilo kakve promjene u boji, osjetiti, oblik i veličina maldeža ili komad kože.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!