''PRESTANI DA ŠALJEŠ LJUDE DA ME UBIJU'': Titovo pismo Staljinu krije istinu od koje ćete ZANIJEMITI!

13.01.2018 - 17:12 | Zanimljivosti
 

U maju 1948. godine došlo je do raskola između Tita i Staljina. Komunistička partija Jugoslavije odbacila je optužbe sovjetskih komunista protiv politike jugoslovenskog rukovodstva.

Tito je tada pokazao zavidnu hrabrost i odlučnost, a sve to bilo praćeno masovnim progonima informbiroovaca, kao i političkim obračunima koji su smjerali da potisnu samostalnost republika.

Staljin je, tvrde izvori, znao da kaže da je dovoljno da pomjeri “mali prst i da Tita više ne bude”. On je ovaj raskol shvatio lično i organizovao je nekoliko pokušaja atentata na Tita.

U knjizi “Nepoznati Staljin” (R. Medvedev, Z. Medvedev, 2003. godine) objavljen je dio Brozovog pisma upućenog Josifu Staljinu.

Prestani da šalješ ljude da me ubiju. Već smo ih petoricu uhvatili, jednog sa bombom, jednog sa puškom. (…) Ako ne prestaneš da šalješ ubice, ja ću poslati jednog u Moskvu i neće biti potrebe da šaljem drugog, poručio je Tito.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA