Dunja Mijatović izabrana za povjerenika za ljudska prava Vijeća Evrope

24.01.2018 - 18:18 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Dunja Mijatović izabrana je danas u drugom krugu izbora za povjerenika za ljudska prava Vijeća Evrope.

U drugom krugu Mijatović je osvojila 107 glasova, a Pierre-Yvesa Le Borgna iz Francuske 103 glasa, potvrdili su Feni članovi delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. 

U jučerašnjem prvom krugu glasanja Francuz je osvojio 105, a Mijatović 76 glasova. Otpao je Slovenac Goran Klemenčič sa 67 glasova.

Kandidat kojeg je izabrala Parlamentarna skupština Vijeća Evrope obavljat će mandat šest godina, bez mogućnosti obnove mandata.

Mijatović je tokom karijere, između ostalog, bila i predstavnik Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija.

Komesar Vijeća Evrope za ljudska prava neovisna je i nepristrasna institucija koju je Vijeće Europe uspostavilo 1999. godine s ciljem podizanja svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 država članica Vijeća Evrope. Do sada je na toj funkciji bio Latvijac Nils Muižnieks, prenosi fena.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!