Zeman ponovo izabran za predsjednika Češke

27.01.2018 - 18:21 | Vijesti >> Svijet
 

Miloš Zeman ponovo je izabran za predsjednika Češke republike.

Kako prenosi Slobodna Evropa, u drugom krugu direktnih izbora za predsjednika Republike, dosadašnji šef države Miloš Zeman je, na osnovu prebrojanih glasova sa 97 posto birališta, osvojio 51,92 posto glasova, a konačan rezultat izbora bit će saopćen do večeras.

Jirži Drahoš, čije pristalice su između dva kruga glasanja pozivale Čehe da ga izaberu kao svojevrsnog "antizemana", i kao predsjednika koji ne laže, koji ne sije mržnju, koji govori pristojno, koji - za razliku od Zemena - ne psuje i ne pije, prema preciziranim matematičkim prognozama agencije "Medijan" nema više šanse da preokrene ishod jer je osvojio 48,11 posto glasova.

I Drahoš i Zeman uspjeli su da mobilišu svoje simpatizere u društvu, duboko podijeljenom na dva nepomirljiva tabora, da izađu na neko od preko 14.800 birališta i svoj glas je u glasačke kutije ubacilo 66,47 posto birača, što je neuobčajeno veliki odziv na bilo kojim češkim izborima.

Predsjednik Češke ima prije svega ceremonijalnu ulogu da predstavlja zemlju, jer je za vanjsku politiku i orijentaciju zemlje odgovorna isključivo Vlada, što su i u Briselu i u svjetskim prestonicama znali i ovih prethodnih pet Zemanovih godina na Hradčanima, te su Češku procjenjivali po izjavama i potezima njenih premijera, prenosi Slobodna Evropa.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!