Koncertom Gardijskog orkestra Bugarske otvorena 'Sarajevska zima 2018'

07.02.2018 - 21:46 | Praktična žena >> Kultura

Koncertom Gardijskog orkestra Bugarske "Susret kultura: Od brassa do jazza" posvećenog bugarskim predsjedanjem Vijećem Evropske unije večeras je u Narodnom pozorištu svečano otvoren Festival "Sarajevska zima" čiji je ovogodišnji moto "Drugo lice svijeta".

Taj znameniti kulturni događaj okupio je brojne građane, predstavnike društvenog, političkog i kulturnog života u BiH, kao i diplomatskog kora u našoj zemlji.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić pozdravio je predstavnike Bugarske, počasnog gosta Festivala, koja je prva priznala nezavisnu i suverenu BiH, a koja predsjedavanjem Vijećem Evropske unije otvara novu mogućnost evropskih reintegracija za dobrobit Evrope.

- Pokrovitelji UNESCO i Vijeće Evrope, i mi, imamo istu misiju, a to je predstavljanje kulture različitosti i posvećenost nauci, kulturi, slobodi govora i stvaralaštvu - poručio je Spahić.   

Ambasadorica Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Cvetkova-Karabaševa istakla je da je repertoar koncerta odabran u skladu sa motom ovogodišnjeg izdanja Sarajevske zime "Drugo lice svijeta", te u duhu bugarskog predsjedavanja Vijećem EU "Zajedno smo jači".

- Ujedinimo se ovim koncertom kroz univerzalni jezik muzike označavajući jedinstvo kroz različitost - poručila je.

Također je naglasila da su jedinstvo, pomirenje i saradnja među zemljama regiona potvrđeni i jučer usvajanjem Strategije za zapadni Balkan.

- Bugarska polaže i nastavit će polagati napore za proces evropskih integracija. BiH može računati na našu podršku - zaključila je ambasadorica Cvetkova-Karabaševa.

Otvaranju je prethodio preformans mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Južne Koreje, Japana, Kine i Indije na Pozorišnom trgu "Susan Sontag".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!