ONI ZNAJU UZROK POTONUĆA TITANIKA: Masoni zataškali istinu o najvećoj tragediji na moru?

20.02.2018 - 19:31 | Zanimljivosti
 

Tajna arhiva u kojoj se nalaze imena dva miliona masona prvi put je javno objavljena na stranici ''Ancestry'', te otkriva u kolikoj su mjeri masoni bili uključeni u kontroverznu britansku istragu o najvećoj katastrofi onog doba. 

Arhiva potvrđuje da ne samo da su sudac koji je nadgledao britansko povjerenstvo o katastrofi i glavni istražitelji, nego i oni koji su izbjegli cenzuru - svi bili masoni. 

Dok je istraga američkog Senata pokazala da je krivac bio britanski trgovački odbor zbog "labavih regulacija koje su dopustile da na brodu bude tako mali broj spasilačkih brodova", britanska istraga, koju je predvodio Lord Mersej (Mersey) nije optužila odbor. No Lord Mersej, pravim imenom Džon Čarls Bigem (John Charles Bigham), bio je, kako se sad saznaje, mason koji je pristupio londonskoj loži 1881. godine. 

Njima je pripadao i predsjednik odbora, Sidnej Bakston (Sydney Buxton), koji je postao članom iste godine u Lajmhausu u istočnom Londonu.

Imena još najmanje dvojice od pet članova stručnjaka koji su učestvovali u istrazi, također se nalaze u masonskoj arhivi; a to su profesor Džon Harvard Bajls (John Biles), specijalist za mornaričku arhitekturu i Edvard Časton (Edward Chaston), viši inženjer. 

U međuvremenu se doznalo i da su Lord Piri (Pirrie), koji je bio direktor brodogradilišta ''Harland and Wolff u Belfastu'', u kojem je izgrađen Titanik, i jedan od direktora kompanije koja je bila na čelu ''White Stara'' (firme u čijem vlasništvu je bio Titanik), također bili masoni. 

Stručnjak za Titanik, Nik Kompton (Nic Compton), autor knjige ''Titanic on Trial'', izjavio je sljedeće: 

- Istraga o Titaniku u Velikoj Britaniji označena je kao "korigirana" jer je iz nje izbačena većina uključenih. Samo troje putnika je ispitano, s tim da su svi pripadali prvoj klasi. I kapetan Smit (Smith) je bio isključen i to samo zato što bi većina brodova u ono vrijeme obično projurila kroz led bez većih posljedica. Jedina osoba na koju su obje istrage navalile pod punom spremom bio je kapetan broda ''Kalifornija'' (California) koji se nalazio na udaljenosti od 13 km i čija je posada gledala kad su s Titanika ispalili signalne rakete, a nisu učinili ništa dok nije bilo prekasno. 

Kompton tvrdi da su se Britanci više fokusirali na populističke probleme, kao na primjer jesu li na spasilačke brodove primali bogate putnike koji su im nudili mito i zašto se nisu vraćali po ljude koji su plivali oko broda. 

Inače, putnički brod koji je potonuo na dno Atlantika u rano jutro 15. aprila 1912. godine, ostao je jednom od najvećih pomorskih katastrofa u kojoj je poginulo više od 1500, a preživjelo 700 ljudi. 

Britanskom istragom je rukovodio trgovački odbor koji je dao odobrenje brodu, a za kojeg su mnogi vjerovali da nije ni želio pronaći krivca, jer je među odgovornima bio on sam kao i ''White Star''. 

Istraga je zaključila da je kapetan Smit učinio ono što bi i bilo koji drugi sposoban čovjek učinio da je bio na njegovom mjestu, piše britanski ''Telegraph''. 

No poveznica s masonima baca novo svjetlo na čitavu istragu, ali i ukazuje u kolikoj mjeri su masoni bili uključeni u britansko visoko društvo, kao i to u kolikoj su mjeri možda upravljali njime.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!