Vatrogasci u EU će biti plaćeni i kada su kod kuće u pripravnosti

21.02.2018 - 20:49 | Vijesti >> Aktuelno
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Vatrgoasci u Evropskoj uniji će ubuduće, po svemu sudeći, biti plaćeni i za vrijeme kada su u pripravnosti kod kuće, prenosi BBC. Naime, Evropski sud pravde je presudio u slučaju belgijskog vatrogasca koji je tražio da bude plaćen i u period kada je kući ali ima obavezu da se odazove na poziv, u njegovu korist.

Vatrogasac dobrovoljac Rudy Matzak je dobio dozvolu da bude kući dok je u pripravnosti, ali mora biti spreman za reakciju u roku od osam minuta. Evropski sud je odlučio da se u tom slučaju radi o radnoj obavezi, odnosno radnom vremenu za koje mora biti plaćen. Presuda bi mogla biti važna i za druga slična zanimanja.

Sud smatra da je Matzak, faktički „na poslu“ jer je vrijeme reakcije prekratko da bi se mogao „posvetti ličnim i društvenim interesima“. Zaključeno je da se on ne samo mora javiti na poziv nego mora  otići na mjesto požara, što znači da se od njega zahtjeva „fizičko prisustvo“, a ne samo javljanje ili mogućnos t kontakta. Slučaj je prvi put došao na sud 2009. godine, a na ECJ je došao 2015. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA